Logiikkaa vai ei?

Kokkolan asuntomessuilla tuli kiinnitettyä huomiota erilaisiin automaatioratkaisuihin, ja teknologiasta kiinnostuneena sain aiheutettua noilla itselleni lisää päänvaivaa. Kattavimmillaan automaatiolla voidaan ohjata miltei kaikkea, vaikkapa valaistusta, ilmanvaihtoa, AV-järjestelmää, kodinkoneita ja hälytysjärjestelmää.

Käytännössä esimerkiksi kun talosta poistutaan, automaatio voi laskea lämpötilaa, katkaista virransyötön halutuista kodinkoneista, sammuttaa valot ja sulkea vedensyötön, yhdellä napin painalluksella. Luonnollisesti tälläinen järjestelmä olisi p i t ä n y t saada, mutta koska budjettimme on rajallinen, kattava automaatio jäi haaveilun asteelle.

Jotain lohdutusta hifistelytarpeeseen täytyi kuitenkin saada. Sähkösuunnittelijamme ymmärsi ahdinkoni, ja ehdotti automaatiota kevyempää ratkaisua, Siemensin Logolla toteutettua "pienlogiikkaa". Logoon kytketään kaikkien huoneiden valot ja keittiön sekä olohuoneen pistorasiat. Käytännössä Logo mahdollistaa erilaisten valaistustilojen luomisen, virransyötön katkaisemisen halutuista pistorasioista sekä erinäiset ajastukset, ja varmaan jotain muutakin, jonka vain insinööri ymmärtää ja tietää.

Positiivista on myös se, että kytkiminä voidaan käyttää painonappeja perinteisten katkaisijoiden sijasta. Talosta on tulossa moderni, joten tuo pieni yksityiskohta sopii mielestäni hyvin kokonaisuuteen. Näin perustelin asiaa myös vaimolle.

Eli, pientä logiikkaa sentään. Vielä kun tietäisi kuka tuon virityksen ohjelmoi, mutta murehditaan sitä myöhemmin, nyt valmistaudutaan kuitenkin vasta pohjakatselmukseen.

ps. Sähköistä tuli mieleen sähkö. Liittymän toimitus näyttää kestävän nyt Espoossa 4-5 kuukautta, eli mikäli virta on tarpeen, kannattaa tilata ajoissa.

Kommentit

Suositut tekstit