Lomakuvat pintaa syvemmältä

Alkavan arjen askareet alkavat vallata hiljalleen ajatuksia, mutta palataan nyt vielä kuitenkin hetkeksi lomatunnelmiin kuvien ja kuvaamisen merkeissä. Kuvaaminen on osa perheemme arkea ja myös lomareissuilla tulee räpsittyä paljon muistoja tulevia eläkepäiviä varten. Mervi hoitaa meillä suurimman osan blogikuvista, hän osaa ne paremmin. Minun vastuulleni jää useammin perhekuvien ottaminen.

Äkkiä pois alta!

Lomamaisemia
Olen kiinnostunut kuvaamisesta, mutta en voi sanoa kuitenkaan olevani varsinaisesti mikään harrastaja. Innostus kuvaamiseen vaihtelee, mutta välillä tulee kuvattua paljonkin, ja joskus joukoon saattaa osua muutama onnistuneempikin otos, useammin kuitenkin vahingossa kuin tarkoituksellisesti.

Edelliset yhdeksän vuotta mukana on kulkenut uskollisesti palvellut Nikon D70S.  Tämän kesän rientoihin saimme lainaan Nikonilta uudempaa kalustoa, D5200 järjestelmäkameran ja peilittömän pikkujärkkärin Nikon 1 AW1. Lomareissulle valikoitui kokonsa ja monipuolisuutensa vuoksi jälkimmäinen 1 AW1.

Kuva: Nikon

Nikon 1 AW1 -kameran luvataan kestävän hyvinkin ronskia menoa. Kameran ei pitäisi hätkähtää kolhuista, vedestä eikä pakkasesta. Viimeksi mainittua pakkasenkestävyyttä emme ole vielä onneksi päässet testaamaan, mutta muita ominaisuuksia kyllä. Kameraan saa kiinitettyä erillisellä sovittimella myös muita Nikonin objektiiveja, mutta edellä mainitut ominaisuudet pätevät vain silloin kun kameraan on kiinnitetty 1 Nikkor  AW -sarjan linssi, meidän testikameramme oli varustettu 11-27,5 objektiivilla.

Aiemmin aktiivikäytössä olleiden kameroiden jälkeen mikrojärkkäri tuntuu kädessä todella pieneltä ja kevyeltä. Toiseksi huomio kiinnittyy optisen etsimen puutteeseen. Itse olen aina tykännyt vanhan liiton etsimistä ja silmä kiinni kamerassa tiirailusta, joten tutustumuminen uutuuteen alkoi hieman epäileväisin mielin. Toisaalta olin innostunut Nikonin lupaamasta "seikkailun kestävyydestä", jonka koin sopivan hyvin lapsiperheen vauhdikkaaseen menoon, vaikka ei se ihan samanlaista seikkailua olekaan kuin Nikonin markkinointikuvissa näytetään. Vauhdikasta ja vaarallista kuitenkin.

Kamerasta on haluttu tehdä selkeäsi mahdollisimman helppo ja nopeasti käytettävä, jolloin kuvaaja voi jättää huolletta kaikki asetukset automatiikan vastuulle. Lukuisista kuvaustiloista voi valita sopivan ja näitä ohjelmia löytyykin paljon. Oman kuvaustilansa ovat saaneet muun muassa vedenalainen kuvaus, muotokuvat, yömaisemat, vastavalo, panoraama, pehmeäpiirto ja valikoiva väri, muutaman mainitakseni. Mutta edes kuvaustilojen valinta ei ole usein tarpeen, täysautomatiikka hoitaa kuvauksen mainiosti useimmissa tilanteissa.

Lasten ja luonnon vauhdikkaita tilanteita kuvatessa opin arvostamaan suuresti kameran nopeutta. Kamera tarkentaa todella nopeasti, ja kuvia saa napsittua 5, 15, 30 ja 60 kuvan sekuntinopeudella. Nopeutta testasin käytännössä kuvaamalla lasten allasilakointia. 30 kuvaa sekunnissa riitti tähän mainiosti.


Altaan reunalla notkuneet ruotsalaiset iskät vilkuilivat epäilevästi kun hyppäsin altaaseen kamera mukana. Ajattelivat varmaan, että nyt ei suomalaiselle papalle hyvin käy. Kameran upottaminen pinnan alle hirvitti kyllä ensimmäisellä kerralla, mutta huoli oli turha, kamera siis todellakin on on vesitiivis, kunhan kuvaaja vain muistaa noudattaa ohjeita tiivisteiden huollosta ja puhtaanapidosta.


Altaan jälkeen suuntasimme rannalle, jossa jatkoin kuvauskokeiluja suolaveden puolella. Päivä oli todella tuulinen ja rantavesi sekoittunut. Snorklauskuvat eivät onnistuneet, joten päätin keskittyä aaltoihin.Aaltojen kuvaaminen lähietäisyydeltä oli hauskaa siihen saakka, kunnes yksi kookkaampi vei mennessään kuvaajan maskin. Ainoa syy miksi kamera säästyi oli se, että olin hoksannut kiinnittää sen hyvin ranteeseeni.

Olin ajatellut testata kameraa myös sukellusretkellä, mutta pupu tuli pöksyyn. Olen laitesukeltamisen osalta aloittelija, joten ajattelin, että kenties minun on parempi vielä keskittää huomioni itse sukeltamiseen, kuvaamisen aika on sitten joskus myöhemmin.

Kameralla voi kuvata myös teräväpiirtovideoita, mutta toistaiseksi olen testaillut kameraa lähinnä valokuvauksen näkökulmasta.  
Suihkuselfiekin onnistuu ilman huolta :)
Nikon 1AW1 on todella monipuolinen kamera, ja omimmillaan juuri siinä mihin se on tarkoitettukin, vauhdin ja toiminnan kuvaamiseen perinteisemmille kohtuuhintaisille kameroille vaikeissa tai mahdottomissa olosuhteissa. Toki kameralla onnistuvat myös sisustus, maisema ja muotokuvat. Mervi onkin kuvannut suurimman osan viimeaikaisista blogikuvista AW1:llä, mutta valon vähetessä tartun itse kuitenkin mieluummin perusjärkkäriin, jossa herkkyyden ja valotusajan säätäminen manuaalisesti on näppärämpää.

Kuitenkin, jos minun pitäisi nyt valita yksi kamera perheemme elämään, se olisi hyvinkin todennäköisesti juuri Nikon 1AW1. Kuvaamisesta tulee uudella tavalla hauskaa ja rentoa, kun kameraa ei tarvitse suojella vedeltä ja roiskeilta, ja sen voi ottaa huoletta mukaan hurjempaankin menoon!

Petri

Blogiyhteistyö: Nikon

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit