Pampaheinät ja ajatuksia ostamisesta


Ei ole nyt viimeaikoina ylettömästi sisusteltu. Pampaheiniä osti rouva olohuoneeseen aseman kukkakaupasta samalla kun vietiin poika junalle. Ja vähän aikaa sitten tehtiin makkariin kirjahylly. Laitetaan heti kuvat, kun keksitään sellainen kuvakulma, ettei ihan kaikki heijastu lasiovista. Mutta sellainen hyvä työ on tehty, että on viety merkittävissä määrin vanhaa tavaraa kierrätyskeskuskeen. Ei varmaan kenelläkään muulla, mutta meillä oli muutamia hyvin epämääräistä tavaraa tursuavia kaappeja. Tähän saakka oli hyvä silleen, että kun ovat pois silmistä niin ovat myös pois mielestä. Mutta nyt alkoi jotenin ärsyttämään kyseiset kokoelmat.

Homma alkoi siitä, kun lapset vaihtoivat huoneita ja siivottiin yhdessä heidän kaapit. Jatkettiin sitten vanhempien puolelle samalla kun järjesteltiin sitä uutta kirjahyllyä. Emme ole noudattaneet virallisia Konmarituksen oppeja kuitenkaan. Ei jääty tunnustelemaan tavaroiden aiheuttamia tunnetiloja vaan katsottiin aika nopeasti, että onko tälle joskus ihan oikeasti jotain käyttöä. Jos vastaus oli kyllä, sai jäädä, jos ei, lähti kiertoon. Jotenkin siinä mielikin kevenee kun tavara vähenee. Jännä juttu. Mutta ollaan sillä tavalla kyllä realisteja, että varmaan ajan myötä kertyy taas uusia aarteita, joita pääsee kierrättämään.

Mutta maltilla kyllä ostetaan nykyään ja koitetaan ihan vakavissaan miettiä, että onko hankittava juttu sellainen, jota voisi edes teoriassa ajatalle katselevansa tai hyödyntävänsä loppuelämän. Tai että saisi edes myytyä sen helposti seuraavalle käyttälle. Kulutus siirtyy koko ajan suuntaan "vähemmän mutta parempaa laatua." Kenties niitä muotijuttuja tulee joskus vahingossa hankittua, mutta ei niin usein kuin joskus nuorempana.

Kestävämpi kulutus on ollut sen verran paljon perheen puheissa, että aiheeseen palataan varmasti uudelleen täällä bloginkin puolella. Eihän näihin blogijuttuihin kovin paljoa enää kommentteja tule, mutta jos innostutte, olisi kiva kuulla myös teidän ajatuksia aiheesta. Onko teema ollut mielessä ja konkeritoisunut tekoihin? Helppoa vai vaikeaa?

Mukavaa syysviikon alkua!

T: Petri ja Mervi

Kommentit

 1. Minäpä nyt innostun kommentoimaan, koska mun mielestä aihe on tärkeä. Musta sellaiset "jeejee, ostinpa tällaisen hommelin" -postaukset on niiiin last season. Paitsi jos ostos on esim kirpparilta. Itse olen vielä sitäkin mieltä, että kirpparit, kierrätyskeskukset ja etenkin nettikirpparit eivät ole pelkästään hyvä asia. Niiden avulla on vähän liian helppoa päästä uudesta hutiostoksesta eroon eli ihmiset eivät joudu oikeasti miettimään, että onko tämä tavara/vaate sellainen, jota oikeasti tarvitsen ja tulen käyttämään niin pitkään kuin vain mahdollista, koska ainahan sen voi helposti myydä tai lahjoittaa jos näin ei olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Juu, sisällöntuotantoa ei voi perustaa uusien hälpyttimien hankintaan. Tulee kalliiksi ja on muutenkin hölmöä hommaa. Toki joku voi ajatella, että nettimarkkinapaikalla on helppo hankkiutua eroon virheostoksista, mutta parempi sekin kuin kaatopaikka. Ja laatu myy paremmin sielläkin. Meillä on muuten tori.fi:stä käytettynä ostettu Artekin pöytä ja tuolit. Oli hyvä löytö rouvalta!

   Poista
 2. Luulin, että meillä olisi ollut mökillä tavaran määrä hallinnassa, mutta eipä ollut. Kon-Marin opeista konkretisoitui se, että kun kerralla laittaa tavalla tai toisella pois säkkikaupalla kamaa, miettii uuden hankkimista tarkemmin. Tunnetiloja emme mekään pohtineet, paljon viihtyisämpää tuli. Kotona kaappien tyhjennyksessä on ollut apuna kotoa muuttanut lapsi, jolle erinäinen käyttökelpoinen tavara on kelvannut. Mutta täytyy tunnustaa, että vaatteet ovat se suurin ongelma...luin jostain, että vaatteita ostaessa pitäisi miettiä, käyttääkö ko. vaatetta vähintään 30 kertaa, ja olen nyt yrittänyt pitää - en niin vakavalla mielellä - kirjaa vaatteiden käyttökerroista. Aihe siis mietityttää kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Tuuli. Me lahjoitimme myös vähän keittiötavaraa kotoa pois muuttaneelle lapselle. Säästyi rahaa kun ei ostanut uutta ja tuli tilaa kaappeihin :)

   Poista
 3. Ajankohtainen aihe, ja omassa käyttäytymisessa olen todellakin huomannut sen, että vähemmän ja laatua. Ehkä se on tämä tämänhetken ilmiö, tai voi olla ikäkin... :) mene ja tiedä.
  Ja koskee niin sekä sisustelua että vaateostoksia. En edes muista koska viimeksi olisin ostanut "sisustustavaraa", enemmän on näitä huonekaluhaaveita, joita tulee kyllä pohdittua pitkään ja hartaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että johtuu myös iästä :D Maksan mielelläni kauluspaidasta vähän enemmän, jos voin odottaa sen kestävän vuoden viikottaisessa käytössä. Huonekaluhaaveita on meilläkin, esimerkiksi Eamesin Loungen jos joskus saisi hankittua!

   Poista
 4. Teillä on niin kaunis koti! Löydät lisää hyviä koteja osoitteesta

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit