Huoltaja

Muiden elämäni roolien lisäksi toimin paikallisen juniorijalkapallojoukkueen pelaajan numero kolme, poikani, osapäivätoimisena huoltajana. Tehtävä on työllistävä ja vastuullinen, mutta erittäin antoisa. Mikäli olet joutumassa vastaaviin tehtäviin nuorisourheilun merkeissä, suosittelen lukemaan nämä muutaman vuoden aikana, kokemuksen kautta hankitut enemmän tai vähemmän tärkeät opit. 1. Nestetasapainosta huolehtiminen
Nuori urheilija ei välttämättä muista huolehtia itse riittävästä nestetankkauksesta suorituksen aikana. Huoltajan pitää muistutella, että urheilija muistaa nauttia riittävästi nestettä, mutta vain riittävästi. Joskus veden imurointi karkaa vaihtopenkillä liiallisuuksiin, ja peli-ilo voi kärsiä myös hölskyvästä masusta. On myös erittäin tärkeää muistuttaa nesteen luonnollisesta poistamisesta ennen pelejä. Tämä on asia, josta muistuttamista ei voi korostaa liikaa.

2. Käteinen
Pelipaikoilla on monesti tarjolla välipalaa, mutta kaupankäynti onnistuu harvoin korteilla, eli käteistä täytyy olla mukana aina. On hyvä myös tietää, että turnaus-puffat halutaan monesti myydä tyhjäksi, joten viimeisen pelin jälkeen kannattaa olla kärkkymässä edullisempia mokkapaloja.

3. Eväät
Vaikka suuremmmissa peleissä onkin monesti syötävää tarjolla, nopeasti nautittavia välipaloja kannattaa aina varata mukaan. Esimerkiksi banaanit, myslipatukat ja terveelliset välipalajuomat ovat erittäin toimivia. Mikäli pelimies ei niitä itse tarvitse, maistuvat ne huoltajallekin.

4. Huoltajan vaatetus
Ei niitä pelaajia palele, mutta itselle kannattaa ottaa hieman liikaa vaatetta mukaan. Kuuden tunnin seisoskelu nurmen laidalla tai jäisessä kuplahallissa voi tuntua melko pitkältä, mikäli reissuun lähtee liian kevyissä varusteissa.

5. Viihde-elektroniikka
Pidemmille reissuille on hyvä ottaa mukaan pari hälpytintä, jotta sekä pelimies että huoltaja voivat tappaa aikaa mahdollisesti pitkienkin taukojen aikana. Myös kirjat tai lehdet toimivat.

6. Valmius nukkua poikkeavissa olosuhteissa
Mikäli turnauspaikalta löytyy lämmin, rauhallinen pukuhuone, siellä voi ihan hyvin ottaa pienet nokoset päivän aikana. Mikäli paikkaa ei löydy, onnistuu autossakin. Tämä koskee lähinnä huoltajaa, pelaajat eivät yleensä malta, mutta he voivat sen ajan lukea tai pelata.

7. Ole ajoissa ja varaa aikaa
Liiasta kiireestä tai myöhästymisestä kärsivät sekä pelaaja että huoltaja. Tätä neuvoa on mahdoton noudattaa aina, mutta siihen pitää pyrkiä.

8. Nauti vapaa-ajasta
Lapsen urheiluharrastus vie todella paljon huoltajan aikaa, mutta tämän voi kääntää myös hyödyksi. Kun olet menossa juniorin kanssa, voit olla hyvällä omallatunnolla tekemättä itse mitään, tai sitten voit käyttää odotteluajan oman henkisen ja/tai fyysisen hyvinvointisi kohentamiseen.

9. Opettele kehumaan ja lohduttamaan sopivasti
Huoltajan tehtävä on kehua kun menee hyvin ja lohduttaa silloin kun ei mene niin hyvin. Molempia taitoja tarvitaan yleensä useita kertoja saman päivän aikana.

10. Kannusta oikein.
Kannustaa saa ja pitää, mutta pelin kulkuun ei kannata osallistua huutelemalla ohjeita tai negatiivisia kommentteja kentän laidalta. Vanhemmat, jotka ohjeistavat pelaajia tai koko joukkuetta, ärsyttävät parhaansa yrittävien pelaajien lisäksi valmentajia ja muita vanhempia. Tämä voi olla erityisen vaikeaa, mutta itsehillintää voi opetella. Vaikka pelaajat olisivatkin vielä pieniä, he tietävät erittäin todennäköisesti paremmin mitä siellä kentällä pitää tehdä kuin naama punaisena kentän laidalla huutavat vanhemmat. Varo myös vanhempien keskuudessa leviävää joukkopsykoosia. Huuteluun on helppo lähteä mukaan, kun joku muu aloittaa sen.

11. Muista huolehtia urheiljan riittävästä nestetankkausesta, mutta myös nesteen poistosta. Tätä asiaa ei voi korostaa liikaa.

Pusku, pallo ehti jo karata kuvasta.
Kuten mainittu, huoltajan rooli vaatii paljon, mutta antaa enemmän. Niin pitkään kuin pelaajalla itsellään riittää motivaatiota, en minäkään aio valittaa aikaisista viikonloppuheräämisistä. Ja suuret kiitokset kaikille niille ihmisille, jotka jaksavat omien töidensä lisäksi pitää tämän maan junioriurheilun pyörät pyörimässä. Ylivoimaisesti suurin osa heistä tekee sen käytännössä vastikkeetta. Arvostan, todella paljon.

Sporttiterveisin

- Petri

Kommentit

Suositut tekstit