Miestilan Fengshui

Tiedän että tätä olette odottaneet! Varsinkin kaikki naiset. Tunnelmia autotallista eli miestilasta, tuosta pyhätöstä jossa yhdistyvät samaan aikaan kauneus ja käytännöllisyys, rouheus ja pehmeys, industriaalisen viileä trendikkyys ja kotoinen lämpö. Olemme asuneet talossamme kohta kaksi vuotta vuottta, ja sinä aikana myös miestila on muotoutunut kodikkaaksi turvasatamaksi, jossa mies voi eheyttää arjen myrskyjen runtelemaa ruumista ja sieluansa.

Miestilan varustelu on kehittynyt hiljalleen kattavampaan suuntaan. Yksi keskeisimmistä tunnelman luojista on luonnollisesti kovaa ja laadukasta stereoääntä tuottava musiikkilaitteisto, joka on rakennettu Technicsin erillissarjan ja vaimon mielestä aivan liian suurten lattiakaiuttimien varaan. Molemmilla on tarinansa. Latviassa 90-luvulla valmistetut Radiotehnikan kaiuttimet ovat olleet minulla jo parikymmentä vuotta. Hankin ne joskus opiskeluaikoina kesätyötienesteillä. Kaiuttimet olivat aktiivikäytössä siihen saakka kunnes yhdistimme ruokakuntamme silloisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni kanssa. Kun olimme muuttamassa ensimmäiseen yhteiseen kotiimme, sain kuulla järkytyksekseni, että kaiuttimet eivät olleetkaan tervetulleet, kuten eivät juuri mitkään muutkaan minun tavarani, vaatteita lukuunottamatta. En kuitenkaan hankkiutunut Radiotehnikoista eroon, vaan evakuoin ne äitini ullokolle, josta ne tekivät paluun elämääni pitkän piileskelyn jälkeen viime kesänä.

Karttapallo, josta löytyy mm. Jugoslavia, Tsekkoslovakia ja Neuvostoliitto. Myös TM:t säilytetään tallissa.

Technicsin erillissarjan sain lahjoituksena. Julkaisin Facebookissa tällaisen ilmoituksen:
"Olisin kiinnostunut ostamaan ne varastosi nurkkaan jääneet, poikamiesvuosina hyvin palvelleet stereot, jotka jouduit siirtämään sivuun todennäköisesti siinä vaiheessa kun muutit yhteen tulevan vaimosi kanssa. Se oli sinulle kova paikka, mutta fiksuna miehenä ymmärsit, että tämä on taistelu jota et todennäköisesti voita, ja vaikka voittaisitkin, hinta siitä olisi liian kova. Aina kun käyt varastossa hakemassa matkalaukun, kauden renkaat tai lehtiharavan, pysähdyt katsomaan pölyttynyttä musiikkilaitteistoa, ja muistelet hetken niitä huolettomia poikamiesvuosia ja kuvittelet kuulevasi soitin- ja lauluyhtye Black Sabbathin vokalistin laulavan paranoidia. Mietit, että vaikka tämä kaksikanavaisten äänitallenteiden toistamiseen luotu laitteisto onkin rakas, pitäisi siitä päästä eroon jotta saisit lisää hyllytilaa, vaikkapa sille lehtipuhaltimelle jonka ostamista olet pitkään harkinnut, ja nyt se olisi tarjouksessa Clasulla. Mutta ei, et voi kuitenkaan toimittaa niitä kaatopaikalle, se olisi liian julmaa. Ja ei sinun pidä sitä tehdäkään, sillä minä voin tarjoata musiikkilaitteistollesi miltei ikuisen elämän autotallissani, joka kaipaa menneiden vuosikymmenien erillissarjaa käskyttämään pohjoisesta pelastamiani, aikoinaan kesätyöansioilla hankittuja Radiotehnikan kovaäänisiä. Olen valmis maksamaan hyvästä erillissarjasta avokätisesti kymmeniä euroja, ja sen lisäksi kutsun sinut toki autotalliini kuuntelemaan vaimojen mielestä huonoa musiikkia ja juomaan olutta.

ps. Haussa erityisesti viritin, vahvistin, (tai viritinvahvistin) ja kasettidekki, mutta myös muut kiinnostavat. Ei integroituja, eikä mitään Philipsejä. Ne voi laittaa kaatopaikalle."


Ilmoitus keräsi paljon sympatiapeukutuksia, mutta myös lahjoituksen, josta en osannut edes uneksia, eli Technicsin VC-4 vahvarin, samaisen valmistajan Dolby HX Pro dekin, ja Pioneerin kelpo virittimen. Laitteiden kohtalo oli ollut hyvinkin pitkälti ilmoituksessani kuvaaman kaltainen. Olen erittäin kiitollinen tästä lahjoituksesta edelleen.

C-kasetti -kokoelmaa on kartutettu kirppareilta, divareista ja ihmisten nurkista. Aika harvoin tulee noita kuunneltua, mutta satunnaisesti kuitenkin.

Miestilan jo miltei täydellistä Fengshuita pilaa hieman kuoleva oliivipuu ja kesken oleva pergolan katoslankkujen maalausurakka. Puu tuotiin talvehtimaan talliin, mutta olisi ilmeisesti tarvinnut valoa ja vettä elääkseen. Miestilassa on nesteytetty enimmäkseen miestä, puu on jäänyt janoiseksi. Toivotttavasti pääsen pian eroon sekä puusta että lankuista!


Tilapäisesti ääntä toistaneet tyttöstereot ovat käyneet tarpeettomiksi. Vanhalta koululta pelastettu sisustustaulu odottaa vielä loppusijoituspaikkaansa.


Näihin kuviin ja tunnelmiin, terveisin miestilasta.

- Petri


Kommentit

 1. Aivan loistava! Kiitos hyvistä nauruista :-)

  VastaaPoista
 2. Meilläkin oli joskus isooot lattia kaiuttimet : D Mieheni olisi varmasti iki onnellinen tämmöisestä tilasta.

  VastaaPoista
 3. Heheheee :))
  Kolme asiaa tuli mieleen.

  Ensinnäkin. Kiitos taas hyvistä nauruista. Ongelmasi ovat tunnistettavia.

  Toiseksi. Sulla on miestilassa mun kauan himoitsema karttapallo.
  Se on upee. Appiukolla olen vastaavaa ihaillut.

  Kolmanneksi. Mieheni miestilassa ei ole "ihan" yhtä viihtyisää ja stereotkin on juuri ne nolot ja c-kasetit samoin. Siellä tosin on tikkataulu ja kolme jääkaappia. Kurkkaa vaikka täältä: http://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2014/01/esittelyssa-paja.html

  VastaaPoista
 4. Ihan mahtavaa Petri!!! Mun miehen ja sun pitäs kylä tavata, vaikutatte yhtä hauskoilta. Hän avautui puuskastaan seuraavasti Facebookissa:

  "Olen ollut salaa ylpeä siitä, että saan tulen syttymään saunan pesään lähes poikkeuksetta yhdellä tikulla. Viikonloppuna kuitenkin miehistä itsetuntoa koeteltiin oikein huolella, kun meni ainakin kahdeksan tikkua - veto oli yksinkertaisesti liian kova. Viimeisetkin miehisyyden rippeet karisivat eilen illalla, kun otin asiakseni saada makuuhuoneemme sisustuksen toimimaan paremmin - feng shuita ja muuta paskaa, you know. Pari tuntia sisustustyynyjä pöyhittyäni ja pyöreitä sekä kulmikkaita kalusteita edes takas siirreltyäni mielessä kävi useampaankin otteeseen, että mitä jäbä duunaa. Vimma oli sitä luokkaa, että vaimokin jäi ihan statistiksi keski-ikäisen heteromiehen etsiessä täydellistä kultaista leikkausta mustan konsolipöydän ja kiinalaisen antiikkituolin sommitelmasta. Lopputuloksena syntyi kuitenkin ainakin kaksi neliötä harmoniaa, joka luonnollisesti särkyy heti kun tilaan ilmestyy yksikin asumisen jälki."

  VastaaPoista
 5. Hienosti kirjoitettu! Uskon, että jokainen mies tarvitsee oman autotallinsa. Ja naisilla ei ole sinne mitään sananvaltaa.
  Tässä kirjassa: http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_12556 on hyvin kuvattuna myös tällainen miestila. Muutenkin tuon kirjan jutut varmasti uppoaisivat hyvin Petrille :).

  VastaaPoista
 6. Asiaa! Terv. Oravakorven mies, jolle miesluolaa ei ole valitettavasti tulossa, ellei sitten työhuone koe kasvojenkohotusta :)

  VastaaPoista
 7. Kiitti vielä noista tägeistä, selvensi kummasti kuvia ;) ja juttu niin pelasti mun tylsän työpäivän. T:Ansku

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit