Arkisen onnen ainekset


2013
2019

Hesan Sanomissa, niin kuin poikamme vekkulisti lehteä kutsuu, oli juttu siitä miten lapset lisäävät onnellisuutta. Tai tarkemmin, pienten lasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset. Ja elävät terveellisemmin. Asian laita oli todettu tutkimuksella. Väitän, että tulosten tulkinnassa on vedetty muutama mutka suoraksi. Vähintään syy-seuraussuhteen osalta. Asia on nimittäin alla kuvatulla tavalla.

Toki lapset tuovat onnea, selvähän se. Mutta vaikutusumekanismi on monimutkainen. Kun perheeseen syntyy lapsi tai useampi, samanaikaisesti tai pidemmän aikavälin sisällä, muuttuu tuoreiden vanhempien elämä perustavanlaatuisella tavalla.

Ensinnäkin, pirttiviljelyn hedelmä imee vanhemman fyysisiä ja henkisiä resursseja ennen kokemattomalla tavalla. Jatkuva ruokahuolto, valvominen, pyykkääminen ja muu oheistoiminta kuluttaa voimavaroja siinä määrin, että vanhempi ei yksinkertaisesti jaksa märehtiä elämän reuna-alueen ärsyttäviä seikkoja. Kuten maailmanpoliittista tilannetta, työpaikan henkilöstösuhteita tai sitä, että lähikaupan kassa ei kysy enää papereita kepsukkaa ostaessa. Onnettomuutta tuovat asiat siirtyvät taka-alalle.

Aiempaa pienemmät asiat tuovat henkistä tyydytystä. Ennen lasten saapumista oli ihan normaalia, että kukaan perheenjäsen ei pasko housuun, ja että kenenkään päässä ei juoksentele ulkoloisia. Lasten kanssa eläessä näistä aiemmin itsestään selvistä asioista tulee yllättäen merkittäviä arjen onnen hetkiä!

Ja sitten tämä; pienten lasten vanhemmat elävät terveellisemmin. No shit Sherlock! Ei enää rahaa eikä aikaa riekkua ja ryypätä kylillä. Muistuu mieleen itsellekin eräs työreissu Kööpenhaminaan. Kolleegat menivät kaljalle, minä etsin lapsille rouvan toimeksiantamana alennusmyynnistä Ticketin talvihaalareita. Ja se rahan meno kasvaa suunnilleen lineaarisesti lasten vanhenemisen myötä. Lelut vaihtuvat tietokoneiksi, potkulaudat polkupyöriksi ja musiikkileikkikoulu tennikseksi ja jääkiekoksi. Ja tulee toki liikuttua enemmän. Juostua lasten perässä kaduilla, uimahalleissa, ostoskeskuksissa.

Mutta kyllä, lapset saattavat hyvinkin lisätä elämään tyytyväisyyden tunnetta, ja hyvä, että näitä positiivisiakin puolia tuodaan esille. Omakohtaisiin kokemuksiin peilaten voin suositella lasten hankkimista.

Kosketelkaan toisianne,


T. Petri

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin.

Kommentit

  1. Mulle tuli kyllä ihan sama mieleen noista lapsiperheiden terveellisistä elintavoista! :-D Ei tosin kyllä ole aikaa eikä rahaa harrastaa urheiluakaan...Onneksi lasten kasvettua on edes aikaa urheilulle. Ja vähän sille riekkumisellekin ;-)

    VastaaPoista
  2. Suosittu, moderni ja laadukas pihasauna. Pihasaunamallisto näyttää hyvältä omakotitalo- ja kesämökkimiljöössä. Valmistetaan tyylillä kotimaisena käsityönä. Tutustu!

    VastaaPoista
  3. Luulisi, että lapset ihan vain olemassaolollaan lisäävät onnellisuutta. Vai eikö näin ole???

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit