Kriisimiehen parisuhdetilitys


Poltan säntillisestä säilyttämisestä huolimatta hieman kuivahtamaan päässyttä Cohibaa autotallin hämärässä ja mietin suomalaisen miehen kriisiä. Kaikki oli hyvin vielä viime vuonna, mutta nyt, alkaneen vuoden ensimmäisinä pakkaspäivinä huomaan tilanteen heikentyneen merkittävästi. Tämä tuntuu niin julmalta, erityisesti tässä hetkessä, sillä juurihan voitimme kultaa jääkiekossakin. Taitavat nuoremme päihittivät suorastaan ihanasti, jos niin voi mies sanoa, vastustajat lännestä, idästä ja valtamerten takaa. Voiko suomalainen mies mitään makeampaa edes kuvitella? Tuskin. Kyseisellä hurmoksen hetkellä olisi pitänyt miehen ymmärtää, että nyt menee liian hyvin, ja seuraavaksi puhaltaa pakkaslumi talvitakin liepeen alta, selkää pitkin ylemmäs kurottaen, toimistotyöstä valmiiksi kivettyneitä hartioita vihloen.

Tämän kylmän puhalluksen, miehen kriisin, saattoi tietooni tällä viikolla suomalainen media. Olisin voinut tämän väitteen tueksi lisätä tähän useammankin lähdeviitteen, mutta tyydytään nyt näihin Helsingin Sanomien artikkeleihin, joissa miesten kerrotaan ajautuneen parisuhteen apureiksi ja perheen hierarkiassa koiran alapuolelle. Huolestuin. Onko tilanne nyt todellakin, täysin tiedostamattani, päässyt kehittymään näin huonoksi? Meidän suhteemme on kestänyt jo sen verran pitkään, että todennäköisesti olen kadottanut kykyni ja mahdollisuuteni tilanteen objektiiviseen arviointiin. Onneksi Helsingin Sanomat tarjosi mahdollisuuden valtasuhteiden selvittämiseen epäilemättä hyvinkin luotettavalla "oletko marsu vai parisuhteen tiikerihai" -testillä. Kaadoin lasiin tuhdin lorauksen edellisestä työpaikastani läksiäislahjaksi saamaani single malttia, koska rohkaisua tarvitsin, ja aloitin testin miettien, että miltä se näyttäisi, kun marsu poraisi kipsilevyyn reikiä tiikerihain ohjeistamana. Mutta nyt, totuuden kysymykset esille.

1. Kumman siisteyskriteerejä kodissanne noudatetaan?
 • Ensin ajattelin että minun. Koska kouhkaan enemmän siivouksesta. Mutta vaimo kyllä tekee tarkempaa työtä, kouhottaa vain vähemmän siivouksen tarpeesta. Joitain siivoukseen liittyviä pakkomielteitä minulla on, kuten esimerkiksi se, että pitää siivota ennen kuin lähdetään reissuun, koska siistiin kotiin on kivempi palata. Mutta pakkomielteet eivät liity tähän, tuomitaan tasapeliksi.
2. Kumman kavereitten kanssa useimmiten istutte iltaa viikonloppuisin?
 • Alkaa ne kaveritkin olla jo yhteisiä, ja aika vähän istutaan kenenkään kanssa. Liian vähän. Koska ruuhkavuodet ja muut selitykset. Pisto sydämessä, pitäisi istua useammin. Tasapeli. Alkoi vähän harmittamaan.
3. Kumman mielimusiikki soi yleensä olohuoneessanne?
 • Äänentoistojärjestelmämme on, erittäin hyvä, vaikka itse sanonkin. Toki voisi olla parempikin, mutta hyvä tuo nykyinenkin on. Mutta itse kysymykseen helppo vastaus, minun. Vaimon lempimusiikkia ovat lähinnä Samuli Edelmanin joululaulut, ja onneksi niitä ei kuunnella läpi vuoden. 
4. Kumpi päättää, milloin siivotaan?
 • Miten niin päättää milloin siivotaan. Lauantai on siivouspäivä, ei sitä tarvitse päättää. Outo kysymys.
5. Kumpi valitsi anoppien joululahjat?
 • Vaimo. Anoppienkin onneksi. Ja minun helpotukseksi.
6. Kumpi päätti, mitä leffaa kävitte viimeksi katsomassa?
 • Tämä kysely on laadittu 90-luvulla. Pitäisi kysyä, kumpi päätti, mikä leffa katsottiin viimeksi Netflixistä tai AppleTV:stä. Tämä on paha. Yritetään valita vuorotellen, mutta vaimolla on niin huono leffamaku että ei mitään järkeä. Tästä syystä yritän päättää aina, mutta vuorovedoin mennään.
7. Kumpi on valinnut olohuoneen kaluston?
 • No mitäpä luulette! Kaikkien onneksi, rakas vaimoni.
8. Kumpi hoitaa kodin ruokaostokset?
 • Että mikä kysymys? Kumpihan hoitaisi, marsu vai tiikerihai? Mutta vaimo yleensä, minä maksan asuntolainan.
9. Kumpi pitää hallussaan kaukosäädintä, kun katselette TV:tä?
 • En ole ihan varma, että tietääkö rouva miten meidän kaukosäädin toimii.
10. Kumpi on valinnut perheen auton?
 • Minä! Tai näin ainakin luulen. Mutta nyt kun asiaa mietin, olisinkohan altistunut manipuloinnille. Milloin aloin diggailemaan Volvosta? Keski-ikä vai käännytys? Volvo on hyvä. Epäselvä juttu.
11. Kumpi vastaa auton huollosta ja tankkauksesta?
 • Molemmat vastaavat omiensa, vaimon valitsemien kotteroiden ylläpidosta.
12. Kumpi valitsee miehen vaatteet?
 • Mies itse. Yleensä, kai.
13-14. Seksiin liittyvät kysymykset
 • Jätän nämä julkaisematta. Voisin toki vastata, mutta jos vastaisin, sitten voisi olla pitkään hiljaiseloa tähän teemaan liittyen. Vaikenen fiksusti. Olen fiksu mies. Ja yritteliäs optimisti.
15-18. Lasten harrastuksiin ja kouluun liittyvät kysymykset
 • En kestä, kaadan lisää viskiä. Valitkoon lapset harrastuksensa ja oppiaineensa ihan itse, tietenkin sopivan viitekehyksen puitteissa. Ja tarhaan ja pois kuskattiin ihan kumpi vain ehti.
19. Kuka suunnittelee perheen lomat?
 • Vaimo tietenkin. Hänellä on jotenkin parempi näkemys ja tatsi siihen mitä tämä perhe milloinkin tarvitsee. Ja loistavia ideoita. 
20. Kuka varaa perheen lomamatkat?
 • Hän joka ne suunnittelee. 

Tuloksen aika. Kaadan toisen toisen lasilisen viskiä ja tumppaan sikarin. Katseemme kohtaavat lattialla makaavan Pepen kanssa, se on totuuden hetki nyt. 

Kuva pöllitty Hesarilta, mutta Hesarikin on kerran saanut minulta yhden julkaistun kuvan ilmaiseksi, tasapeli!

Tunnustelen viskin vivahteita, maistan aavistuksen toffeeta. Katson tallin perällä talvehtivaa moottoripyörää ja kuvittelen mielessäni kohtauksen, jossa marsu lipuu prätkällä kotipihalta kohti avointa valtatietä. Nostaa pienen käpälän tervehdykseksi terassilla vilkuttavalle tiikerihaille. Lähetän tekstin kerrosta ylemmäksi olohuoneeseen vaimon hyväksyttäväksi. Päätän ohittaa tämän vallitsevan kriisin, muistella vielä kiekkokultaa ja kaataa kolmannen viskin.

Hyvää viikonloppua. 

Petri


Kuva: Riina Salokangas / Deko 11/2015


ps. Voit seurata modernia puutaloa Bloglovin`kautta sekä Facebookissa ja Instagramissa.

Kommentit

 1. Kerrassaan loistava kirjoitus! "Lähetän tekstin kerrosta ylemmäksi olohuoneeseen vaimon hyväksyttäväksi." Tämä sai aikaan vielä viimeiset naurahdukset. :)

  VastaaPoista
 2. Samoilla linjoilla edellisen kanssa; hyvä meininki!
  Teidän ilmeisen hyvä tasapeli näkyy kyllä muutenkin. Yhteinen sisustusblogi - come on!!!
  Eihän sellaista oo olemassakaan ;)

  Jessy

  VastaaPoista
 3. Te olette huippuja! :D

  VastaaPoista
 4. Tämä oli kyllä aivan loistava :D

  VastaaPoista
 5. Loistava kirjoitus. Täytyykin luetuttaa omalla miehelläni!

  VastaaPoista
 6. Ihanaa ja ihana Petri! Ja tasapuolisuuden vuoksi sama Merville; teidän blogia on kiva lukea!

  VastaaPoista
 7. Kuvittelin silmissäni pähkäilysi...hekotin ääneen :) Sulla olis kohtalotoveri autotallimme äijäluolassa... Esitän kutsun hänen puolestaan lasilliselle. Ja voin tehdä sen koska kutsuja saa esittää tasapuolisesti :D Tili tasataan toisessa kohtaa...

  VastaaPoista
 8. Ihan loistava;) Juuri samaisesta aiheesta otettiin keskusteluntynkää eilen illalla isännän kanssa, tosin tuo testi jäi tosiaan tekemättä. Yksi lasillinen sille loisteliaalle tasapainolle ja viikonlopulle!

  VastaaPoista
 9. Petrillä on kyllä sana hallussa. Olisit loistava stand up koomikko noine juttuinesi. Ainakin minut sait nauramaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi. Jos tuota olen huvikseni miettinyt, mutta melko pelottavalta ajatus tuntui. Mutta hyvä jos nauratti :)

   Poista
 10. Mahtava kirjoitus! Sä oot Petri kyllä hyvä kirjoittamaan:) Tässä autossa hytisen ilman kotoavaimia ja odottelen vähintään tuota yhtä hyvää puoliskoani kera lasten kiekkokoulusta..Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 11. Kerrassaan mahtavaa luettavaa! Oli pakko lukea miehellekin. :)

  VastaaPoista
 12. Aivan mielettömän loistava kirjoitus. Sain hihitellä ja hekotella vedet silmissä.kiitos Petri, olet huippu.

  VastaaPoista
 13. Kiitos (jälleen) hauskasta tekstistä! Tämä teidän yhteinen blogi on kyllä liian hyvää ollakseen totta! :D -Heksu

  VastaaPoista
 14. Hah tän minä näytän miehelleni! Sille joka ei lue blogeja eikä jaksa sisustuslehtiäni...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit