Sänky


Kuten Mervi on aiemmin kertonutkin, tyttäremme on joutunut nukkumaan kesäkuun muutosta saakka taitettavalla varavuoteella. Sopivaa sänkyä ei ole löytynyt sopivaan hintaan, joten päätin lähteä kokeilemaan, josko tuon saisi itse tehtyä. Onneksi tilaaja ja hänen äitinsä olivat molemmat sitä mieltä, että sänky saisi olla mahdollisimman yksinkertainen, mitään kovin monimutkaista en olisi uskaltanut lähteä tekemäänkään. Hanke on vielä kesken, mutta tässä katsaus projektin vaiheisiin tähän saakka.

Materiaaliksi valikoitui mänty. Runko on tehty 45x120 höylätystä lankusta. Rungon kulmien liitokset tehtiin neljällä kahdeksan millin tapilla ja liimalla. Täysin suorakaidetta ei tullut, mutta riittävän lähelle osuva suunnikas kuitenkin. Tappiliitosten tekeminen merkkausnastoja käyttäen on melko vastenmielistä puuhaa. Jos jatkan puutöiden parissa, voisin investoida jossain kohtaa kunnon jigiin. Kulmiin tulevat jalat tehtiin samasta lankusta kuin runkokin ja liitoksissa jälleen liima ja tapit. Tässäkin kohtaa täydelliset 90 asteen kulmat jäivät haaveeksi, mutta riittävän lähelle päästiin kuitenkin. Liimausjigista tuli melkoinen viritelmä, joka sisälsi erinäisiä tukipuita ja useita puristimia, harmillisesti en muistanut napata systeemistä kuvaa.Pohjan säleita varten runkoon kiinitettiin 20x20 mäntylistat liimaa ja ruuveja hyödyntäen. Ruuvien käyttöhän on sallittua piiloon jäävissä liitoksissa?Tällä hetkellä projekti on vaiheessa, jossa hieman vinksalleen menneitä liitoksia siistitään pakkelilla ja hiomakoneella. Seuraavana onkin sitten pintakäsittelyn vuoro. Sängystä tulee melkein musta, asiakkaan eli tyttären tilauksen mukaisesti. Laitetaan sitten kuvia myös valmiista projektista.

Liitoksessa oli parin millin pykälä, mutta sain häivytettyä sen onnistuneesti hiomalla. 

Honkkarista ostettu herätevirtakytkimellä varustettu  Deuzer -halpisimuri on hyvä kaveri myös hiontatöissä.

T. Petri


Kommentit

 1. Ou mai... Tekisitkö meillekin? Tulee varmasti tosi kiva! Täytyypä lämmitellä omaa miestä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He, sen verran hidasta on tuo tekeminen, että ei vielä uskalla ottaa tilauksia vastaan. Ei muuta kuin lahjomaan, kiristämään tai uhkailemaan omaa miestä.

   Poista
 2. Kyllä siitä hyvä tulee. Ois kyl makeet tehä puutöitä jos ois kunnon pelit ja vermeet. Pitäis vähän ehkä joskus panostaa. Tänään naureskelin huomisen päivän työkalujen määrää, kun sain kaikki vasaroista ja puristimista lähtien tungettua pieneen vanhaaan kalastuspakkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekeminen on kyllä mielekkäämpää, jos on välineet ja tilat kunnossa. Itselläkin on vielä tuo kalustopuoli melko heikohkoa, mutta hankitaan hissukseen.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää. Ihanan yksinkertainen ja tyylikäs!

  VastaaPoista
 4. Hieno tulee!

  Me rakensimme samanmoisesta lankusta (vai olisiko hieman leveämmästä) huvilalle pojan huoneeseen kerrossängyn :-) Se on vielä maalaamatta, yksi asioista todo-listalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minun on huomattavasti helpompi aloittaa projekteja kuin saattaa loppuun :)

   Poista
 5. Siistiltä näyttää. On se hyvä, että on etevä mies taloudessa! Meillä on mies puutyökurssilla parhaillaan ja on hänelläkin käynyt mielessä sängyn teko. Tähän mennessä on keittiö jo saanut uuden penkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi voisi olla hauska, kun vain ehtisi. Onneksi netistä löytyy ohjeet miltei kaikkeen :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit