Hifi -miehen joulu

En ole itse pätkääkään musikaalinen, paitsi pikkujoulujen pikkutunneilla tanssilattialla vähän, mutta musiikki on ollut kuitenkin tärkeä osa elämääni aina, pikkupojasta saakka. Töissä ja reissussa toistimena toimivat iPhone ja vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi saadut Beatsin Studio 2:t. Kotona äänentoistoa hoitivat edelliset kahdeksan vuotta Gamridge Audion vahvistin, CD-soitin, viritin ja vinyylisoitin sekä Amphion Argon2 -kaiutinpari. Vanha kokoonpano palveli hyvin aikansa, mutta tarpeet ja toiveet ovat hieman muuttuneet vuosien aikana, joten päädyin uudistamaan kokoonpanon. 

Halusin, että uusi järjestelmä koostuisi mahdollisimman pienestä määrästä komponentteja, olisi yksinkertainen käyttää, mutta samalla kuitenkin monipuolinen ja moderni. Järjestelmän pitää toistaa kaksikanavainen musiikki ensiluokkaisesti, mutta sen tulee palvella myös TV:n katselussa, mediatoistimien ja pelikonsolin kaverina. Katsotaan seuraavaksi millä paketilla moninaiset tarpeet ratkaistaan, yhdessä karvaisen kaverin kanssa :)


Kuvassa koekuuntelua suorittaa koiramme Pepe vaimon valitsemien joululaulujen merkeissä. Ilme kertoo, että kappalevalinta ei välttämättä ollut ihan onnistunut. Palataan siihen vielä myöhemmin, mutta kerrotaanpa ensin hieman kaiuttimista. Passiivikaiuttimet vaihtuivat aktiivisiin, Genelecin uuteen G Five -malliin. Genelecin muotoilu oli helppo myydä vaimolle, mutta G  Fiven koosta tuli kyllä sanomista. Voi olla, että en ihan tarkalleen tuota kokoa avannut etukäteen, ja voi hyvinkin olla, että vaimon mielessä oli G-sarjan kakkosen tai kolmosen kokoluokka, joten hän hieman yllättyi kun paketista löytyikin hieman suurempi ämyri. 

No, silmä tottui kaiuttimien kokoon parissa päivässä, ja sopeutumista edesauttoi aika paljon se miltä kaiuttimet kuulostavat. Lyhyesti sanottuna, ne kuulostavat aivan käsittämättömän hyviltä. En väitä olevani äänentoiston asiantuntija, mutta olen kuitenkin elämäni aikana useampia kaiuttimia kuunnellut kotona, messuilla sekä kavereiden luona, mutta vastaavaan voimaan, erotteluun ja tarkkuuteen en ole aiemmin amatöörikorvieni kanssa törmännyt. Kaiuttimien resurssit ovat uskomattomat. Tarvittaessa Genelecit soivat kovaa ja selkeästi, mutta sillä ei ole niinkään merkitystä. Tärkeämpää on se miltä kaiuttimet kuulostavat tavallisilla volyymeillä. ja kuten todettu, nämä kuulostavat erittäin hyviltä. Hauska huomata, miten kappaleet joita on kuunnellut ikänsä, kuulostavat yhtäkkiä entistä rikkaammilta ja ilmavemmilta, musiikista erottuu yksityiskohtia ja sävyjä joita en ole aiemmin kuullut. Luonnollisesti plussaa on myös se, että Genelecit ovat kotimaista tuotantoa. Kiva tukea suomalaista työtä aina silloin kun se on mahdollista.

Tämä tässä on Stream Magic 6 V2
Äänen Geneleceille syöttää Gambridge Audion Stream Macig 6 V2, Stream Magic on todellinen digitaalisen äänen moniosaaja, jonka kaikkien ominaisuuksien avaaminen blogitekstiin on haastavaa, mutta kerrotaan edes tärkeimmät, aloitetaan musiikista.

Arkikuuntelussa kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat Spotify Connect ja Internet radiot. Radiokanavia taitaa löytyä valmiina tuhatkunta, ja jos käy niin, että suosikkikanava ei löydy listalta, voit lisätä sen laitteelle itse netin kautta, kunhan vain streameri on ensin rekisteröity hallintaa varten nettipalvelun kautta. Harmillista, että kotimaisista kanavista monet tarjoavat vain heikkolaatuisempaa streamiä, 192 kbs saisi puolestani olla tänä päivänä laadun alaraja, mutta suurin osa kanavista jää tuon alapuolella.

Spotify Connect mahdollistaa Spotifyn toistamisen Stream Magicin kautta vaivattomasti. Hallinta tapahtuu tavalliseen tapaan vaikkapa Spotifyn mobiilinsovelluksella, mutta sovellus toimii tällöin vain kaukosäätimenä, ja puhelinta voi käyttää toiston aikana muissa tehtävissä. Aiemmin Spotify soi vahvistimeen liitetyn tietokoneen kautta ja onnistuihan se niinkin, mutta Stream Magicin ja Spotify Connectin yhdistelmä tekee kuuntelusta entistäkin vaivattomampaa.

Kukan voisi tuhota?
Tästä koira ei tykännyt, mutta vaimo tykkäsi
Mikäli suoratoistopalveluiden laatu ei miellytä, Stream Magic tarjoaa mahdollisuuden myös todelliseen hifistelyyn. Laite toistaa CD-tasoiset äänitiedostot sekä pakkaamattomat musiikkitiedostot aina 24-bit/192 kHz -resoluutioon saakka. Se, että kuuleeko korva sitten eron todellisen hifi-formaatin tai CD-tasoisen äänen välillä on toinen juttu, itse en aivan niin harjaantunut kuuntelija ole, ja kuten todettu, hyvän streamerin läpi kuunneltuna hyvillä kaiuttimilla toistettuna Spotifynkin äänenlaatu kuulostaa vähintäänkin riittävän hyvältä. Noita korkearesoluutioisia musiikkitiedostoja ei ole muuten ihan helppo löytää. Tähän mennessä vastaan tulleista kauppapaikoista laajimman valikoiman näyttää tarjoavan HD Tracks, tosin läheskään kaikki levyt eivät ole ostettavissa suomalaisille asiakkaille.


Stream Magiciin on kytketty myös PS3, AppleTV sekä Chromecast. Kaikkien ääni tulee tosin TV:n optisen ulostulon kautta. Stream Magicin käyttö on helppoa laitteen mobiilisovelluksen avulla, virran kytkemisen jälkeen kaikki toiminnot ovat käytettävissä sovelluksen kautta, ja esimerkiksi verkkolevyllä sijaitsevien musiikkitiedostojen selailu onkin huomattavasti kätevämpää sovelluksella kuin itse laitteen kautta. 

Harri Koskisen kädenjälki sekä kaiuttimen että valaisimen muodossa.
Kuten ehkä tulikin jo selväksi, olen todella tyytyväinen uuteen kokoonpanoon. Saimme kotiimme monipuolisen järjestelmän aiempaa pienemmällä laitemäärällä, mutta mikä tärkeintä, se tärkein eli itse ääni, jopa ylitti odotukset. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, jatkan mielelläni keskustelua!


Perinteisimpiä joulutunnelmia voit seurata Instagramin puolelta. Rentoja välipäiviä,

Petri

Yhteistyössä: Genelec ja Highend Studio


Kommentit

 1. En ymmärrä kirjoituksestasi ja hifistelystä mitään, mutta hyvältä kajarit ainakin näyttävät. Hyvää joulua moderniin puutaloon!

  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvältä näyttävät ja kuulostavat :)

   Poista
 2. Todella pätevältä setiltä vaikuttaa. Nuo kaiuttimet lienevät Harri Koskisen muotoilemat klassikot. Erittäin hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oikein hyvä paketti on. Kyllä, Harri Koskisen suunnittelema on tuo G-sarja.

   Poista
 3. Oho, onpas koirakamu kasvanut! Äänissä ja äänissä on kyllä eroja!

  VastaaPoista
 4. Hei,
  olisi kiva kuulla karvaisesta kaveristanne (selvyyden vuoksi: Pepestä ;) lisää! Kyseinen rotu on kiinnostanut jo pitkään kaveriksi vanhemmalle koirallemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, laitetaan muistiin ja katsotaan jos jossain vaiheessa saisimme tällaisen postauksen koostettua. Pepen kuvia ja hommia vilahtelee varmasti silloin tällöin blogissa ja instassa :)

   Poista
 5. Hih, minäkään en ymmärtänyt hifistelystä mitään, mutta nuo Samulin joululaulut ovat minunkin suosikkejani, joten pisteet sille :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit