Aitoa ja keinotekoista sopivassa suhteessa

Olen tässä aamupäivällä pitkästä aikaa ehtinyt vierailemaan sisustusblogeissa ja huomasin, että siellähän on kunnon jeesustelut käynnissä teemalla "jos käytät kotonasi epäaitoja materiaaleja olet epäaito ihminen".  Keskustelu on käynyt selkeästi kiihkeänä, koska nopea silmäily kertoo, että joitakin blogitekstejä on poistettu niiden julkaisun jälkeen.  

Senhän tietää jo etukäteen, että jos lähdetään ottamaan kantaa siihen onko mustavalkoinen vai värillinen koti toistaan parempi, niin mielipahan ja väittelyn aalto pyyhkäisee yli sisustusblogiskenen. Sama juttu näyttää olevan tämän hetken kuumimman topicin kanssa eli ns. epäaitojen ja aitojen materiaalien käyttö sisustuksessa. Kevyesti karrikoiden keskustelu on mennyt suunnilleen näin: jos teet lattian parketista olet tietynlainen ihminen ja jos valitset laminaatin, niin no siinä tapauksessa herra sinut pelastakoon. 

Meidän kotoa löytyy niin aitoja kuin keinotekoisia materiaaleja ja täytyy sanoa, että enpä tätä asiaa arjessani juurikaan mieti. Vaikka mielelläni kotonani suosin aitoja materiaaleja, on valinnat tehty  aina tiettyjen raamien puitteissa. Ihan sama juttu muuten pukeutumisen kanssa. Päällystakkini voi olla parempaa Seppälää (villaa, mohairia ja alpakkaa), mutta alusvaatteet on hankittu ruotsalaisen halppis vaatekauppaketjun liikkeistä. Hyvin toimivat kumpikin, enkä koe olevani identiteettikriisin partaalla keskenään ristiriitaisten valintojen kanssa.

Tarkastellaanpa hetki meidän olohuonetta. 


Lattiassa on Timberwisen tammiparketti, joka on varmaan yksi arvokkaimpia investointeja jonka taloon teimme. Kun satsasimme lattiaan, tingimme toisaalla. Puulattia patinoituu (toisin sanoen kuluu) ajan saatossa luonnollisesti ja se on uudelleen hiottavissa eli pitkäikäinen. Tykkään myös siitä miltä parketti tuntuu jalkojen alla. Parketti vaatii kuitenkin enemmän hoitoa kuin esimerkiksi laminaatti, eli se lisää työn määrää. Ja voitte uskoa, että miestä ottaa rankasti päähän joka kerta, kun Pepe sudittelee pitkin lattiaa ovikellon soidessa. Pahimmat kynsien jäljet näkyvät portaiden yläpäässä, siinä kun on tiukka mutka, joka vaatii tassuilta enemmän pitoa. 

Matto on VM Carpetin Satine. Tuntuu mukavalta jalan alla ja näyttää mielestäni kauniilta. Hintakaan ei ole tolkuton. Miten sitten materiaali puoli? Matto on 100 % polyamidia eli keinokuitua. Matto on kestänyt hyvin käytössä ja siitä on helposti irronnut myös pienet tahrat. Haaveilen tilaan suurta, aitoa itämaisesta mattoa. Tällä hetkellä rahatilanne ei kuitenkaan mahdollista investointia ja samalla mietin, pystyisinkö hengailemaan olohuoneessa rennosti vai tarkkailisinko jatkuvasti Pepen köhimistä ja suolen toimintaa peläten yllättäviä löydöksiä aidolla matolla? Suosin kotona myös villamattoja, jotka puhdistavat itse itseään. Kyllä, ne puhdistavat itseään tietyssä määrin, mutta esimerkiksi keittiön pöydän alla olevaan villamattoon jäi ruskeat jäljet pojan kaatamasta kaakao lasillisesta. Edes pesulakäynti ei mattoa täysin puhdistanut. Tällaisia pieniä elämisen jälkiä syntyy sinne tänne huolimatta siitä, mistä materiaaleista koti on rakennettu. 

Sohvan päälliset ovat pestävät, kestävät ja väriltään neutraalit. Materiaalit on valittu lapsi- ja koiraperheeseen sopiviksi ja kun sisustelukuume iskee sohvan neutraalia sävyä voi helposti freesata kauteen sopivilla tyynyillä. Tyynyt ovat sekoitus erilaisia materiaaleja. Minulle tyynyjen asettelu ja värikoodaaminen ovat mieltä rauhoittavaa puuhaa ja poika totesikin erään kerran, että tuntuu niin kodikkaalta, kun äiti kohentaa sohvan tyynyrivistöä. Miehen suhtautuminen sisustustyynyihin ei ole näin myötämielinen. Voimmekin todeta, että sisustaminen on myös kompromissien tekoa perheen sisällä.

Olohuoneen sohvan takana on  design valaisin. Pitkäaikainen haave, jonka kuitenkin ostin raivopäissäni. Töissä oli ollut niin sanotusti p***a päivä ja päätin hyvittää kokemani mielipahan uudella valaisimella. Olisipa ainakin kotona kaikki juuri niinkuin itse halusin! 

Jollekin sisustusvalinnat voivat tuoda lohtua, toimia korvikkeena, muistuttaa traumasta (esim. paljon blogeissa puhutusta kotihäpeästä) tai sitten niillä ei ole minkäänlaista merkitystä asujilleen. Zero fucks given, kuten perheen teinit toteaisivat. Vaikea uskoa, mutta ihan kaikilla ei ole ykkös kiinnostuksen kohteena se miltä kodissa näyttää, eikä se määrittele ketään ihmisenä. 

Olipa koti millainen tahansa, tärkeintä on, että siellä asuvilla on hyvä olla. Itse inspiroidun erilaisista kodeista, vaikka oma kotini onkin suhteellisen neutraali ja skandinaavinen, aitoja ja keinotekoisia materiaaleja sisältävä pesä perheelle. Tällä hetkellä silmäilen ihailevasti lehdissä ja blogeissa erilaisia "huvikumpuja" sekä ranskalaisia sisustuksia. 

Valoisaa viikonloppua!


t. Mervi


ps. olen aiemmin kirjoittanut blogissa mm. Koko totuuden hyggeilystä. Silloin blogiskeneä mietitytti onko blogit muuttuneet liian käden lämpöisiksi, hajuttomiksi ja mauttomiksi. Pääset lukemaan jutun täältä. :)

Kommentit

 1. Juurikin näin, aamen ja kiitos Mervi ❤️

  VastaaPoista
 2. Just niin��

  Sari

  VastaaPoista
 3. Aamen... Tämä #loveoriginal on ottanut hieman reipasta sivulaukkaa...
  Kysehän oli alunperin siitä, että desingin tuotteita kopioidaan ja tarkoitus on kampanjoida kopiontia vastaan. Mutta kaikki tavallaan ja menekin tässä nukkumaan "muovipeittoni" väliin:) ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kampanja on tosiaan alkanut elää omaa elämää. Samalla se on nostanut esiin uusia keskustelunaiheita sisustamiseen liittyvistä uskomuksista. Toki paljon on myös mutkia oiottua matkan varrella :D Olen itse vahvasti kopiointia vastaan #loveoriginal. Kauniita unia!

   Poista
 4. Designin kopiontia en hyväksy, vasta oli kopioitu Marimekon vaatteen kangaskuosia. On se aika järkyttävää. Meillä on kotona keinokuitimateriaaleja esim. torkkupeitoissa. Villaisia pidän sitten talvella. Matoissa on myös keinokuitua meillä, kun tyttöjen koirat käyvät visiitillä välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä tuosta kopioinnista #loveoriginal. Kauniita syksyisiä ulkoilukelejä ja rapsutuksia koirakavereille.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit