Pihan syystyöt

Kaupallinen yhteistyö: Fiskars

Kesä kiva mutta lyhyt. Tuntuu, että siitä on vain hetki kun laitettiin kevään istutuksia, nyt tehdään syystöitä. Viikonloppuna siistittiin syksyn rähjäännyttämää pihaa nätimmäksi. Lehtien lakaisu ja haravointi, istutusten purkaminen, räystäiden putsaaminen ja terassin tyhjentäminen valmistavat talon ja pihapiirin talvea varten.


Olen joskus aikaisemminkin pohtinut blogissa, että miten saisi pidettyä tuon kiveyksen siistinä mahdollisimman helposti. Itsestään sitä ei puhdistumaan saa, mutta hyvä harja auttaa huomattavasti! Fiskarsin Monitoimiharja L on sopiva työkalu tuohon tarkoitukseen. Pehmeiden ja kovien harjasten yhdistelmä nappaa mukaan lehdet ja männynneulaset, joita meidän pihalla näin syksyllä riittää. Itselleni paras on kuvissa näkyvä 470 mm leveä harja, mutta jos kävisi niin, että joku muukin innostuisi harjailemaan, varteen voi vaihtaa helposti kevyemmän ja kapeamman, 380 mm leveän lavan.

Toinen syystoiden perustyöväline on tietenkin hyvä harava, ja Fiskarsin QuikFit  -lehtiharava täyttää kriteerit hyvin. Lehtien ja muun puutarhajätteen tilapäiseen säilytykseen ja kuljetukseen sopii jätesäkkiä paremmin Solid PopUp Puutarhasäkki, joka mahduttaa sisäänsä melkein kaikki meidän pihan lehdet, mutta on kuitenkin helppo säilyttää kokoonttaitettavuutensa ansiosta.


Kukkapenkit ja yrttimaa kaipaavat hieman möyhentämistä. Kasvit, jotka eivät kestä talvea ja ovat satonsa antaneet voi jo kaivella irti. Istutuslaatikko on mennyt sen verran huonoon kuntoon, että keväällä on uuden hankinta edessä. Mutta vaikka on syksy, uuttakin voi vielä istuttaa. Toivottavasti Callunat kestävät pitkälle talveen. Oksasaksillekin tuli vielä käyttöä, kun kesällä villiintynyt kataja tarvtitsi hieman muotoilua, jotta ei pönöttäisi talvella lumikolan edessä.


Kätevälle ja ulottuvalle Kastelukärrykelalle on tarvetta kaudesta riippumatta. Keväällä ja kesällä, varsikin tänä kesänä, puutarhan kastelulle oli tarvetta. Syksyllä kelalla pesee kätevästi multaiset työkalut ja rapaiset fillarit.


Syksyn talkoot sujuvat mukavammin hyvillä työvälineillä. Vielä kun keksisi, että miten saisi perheen muutkin jäsenet osallistumaan näihin niin sanottuihin syystalkoisiin. Keväällä osallistujien houkuttelu oli helpompaa. Onkohan muilla samoja haasteita? Se hyvä puolihan tässä on, että mitä vähemmän talkooporukkaa on, sitä enemmän minulleja Pepelle jää talkoomakkaraa!

T:Petri (ja Mervi) 

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit