Hi-FiMusiikki on ollut aina läsnä perheemme arjessa ja juhlassa. Tässä tämänhetkisessä elämäntilanteessa musiikki soi enimmäkseen taustalla, mutta ajoittain, lähinnä silloin kun lapset ovat kyläilemässä tai jo menneet nukkumaan, on tilaa myös keskittyneemmille kuunteluhetkille. Kodin äänentoistolaitteisto on viritetty kaksikanavaisen vahvistimen ympärille, myös TV:n, PS3:n, digiboksin ja tietokoneen äänet kierrätetään saman vahvistimen kautta.

Edellisen kerran päivitin laitteistoa viitisen vuotta sitten. Tuolloin siirryimme monikanava äänestä takaisin stereolaitteistoon. Syynä vaihtoon oli lähinnä se, että vaikka elokuvat toki kuulostavatkin hyvältä monikanavaisina, leffoja tulee kuitenkin katsottua kohtalaisen vähän verrattuna lähes päivittäiseen musiikin kuunteluun, ja kotiteatteriviritykset vaatisivat kuitenkin mielellään niille pyhitetyn tilan. Eli kaikki paukut laadukkaaseen stereoääneen.

Musiikin suhteen äänilähteenä on nykyään enimmäkseen vahvistimeen liitetty Macci, jossa pyörii Spotify. Vinyyleillä fiilistellään harvemmin, CD-levyjen kuuntelu on loppunut käytännössä kokonaan. Edellisen päivityksen yhteydessä päädyin vahvistimen, CD-soittimen ja jo turhaksi käyneen virittimen osalta hinta-laatu -suhteeltaan mielestäni hyvään Cambridge Audioon. Vinyylejä pyörittää Pro-Ject Debut Phono, kaiuttimina Amphion Argon2-pari nostettuna Dynaudion jalustoille.Vaikka nyt pitäisi miettiä lämpöpumppuja ja vesivaraajia, ajatukset harhailevat ajoittain huomattavasti kiinnostavampaan aiheeseen, uuden kodin äänentoistoon. Jotain päivitystä tekisi mieli tehdä. Mikäli Hi-Fi -vempaimien uudistamiseen tulisi mahdollisuus, kiinnittäisin huomiota järjestelmän toimivuuteen usean tilan palvelijana. Tärkein kuuntelupaikka on jatkossakin olohuone, mutta myös työtila ja terassi kaipaavat omat, päätilan kanssa eri äänilähdettä toistavat kaiutinparit. Lapsiperheessä tilanne on usein se, että vekarat katsovat omia elokuviaan olkkarissa, joten aikuisten äänimaailma tulisi saada luotua kätevästi toiseen päähän taloa tai säiden salliessa terassin puolelle.  Luonnollisesti mahdollisen uuden laitteiston valintakriteerinä on myös tyylikäs ulkonäkö, jolla minimoidaan hifimiehen pahin vihollinen, hellasärö.

Haaveita riittää tällä saralla, palataan niihin tarkemmin myöhemmin. Sillä välin täytyy muistaa muistuttaa sähköurakoitsijaa data-kaapeloinnin vaatimuksista tähänkin aiheeseen liittyen. Cat7 taitaa olla jo fiksuin valinta tulevaisuuden tarpeita ajatellen.

Ja mitä niistä stereoista sitten kuunnellaan? Skaala on todella laaja, jazz-klassikoista rockin kautta elektro-poppiin. Viikonlopun rentoihin fiiliksiin sopivat vaikkapa oheiset. Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille.
Kommentit

 1. Naisen (tai ainakin minun) tärkein kriteeri äänentoistolaitteistolle on ehdottomasti se, että kaiuttimet & subba ovat mahdollisimman pienet, huomaamattomat ja muuhun ympäristöön sulautuvat :-) Tehot ja äänenlaatu tulevat sitten tämän jälkeen - jos minulta kysytään. Mahtaako Mervi olla kanssani samaa mieltä?

  VastaaPoista
 2. Heini, olen mitä ilmeisimmin tekstissä mainittu hellasärö. Niin taidat olla sinäkin ;). Valintakriteereistä olen kanssasi täysin samaa mieltä.

  VastaaPoista
 3. Täällä yksi hellasärö ilmoittautuu. Kajarit on muuttuneet pienimpiin mahdollisiin jo aikoja sitten ja muuta pientä. Hyvä musiikkimaku teidän Petrillä :D

  VastaaPoista
 4. Kah, meni multa ohi, koska en klikannut linkkiä :-) Joo, olen siis hellasärö pahinta laatua, mutta onneksi meilläkin on päästy tämän asian suhteen hyvään yhteisymmärrykseen!

  VastaaPoista
 5. Mut eikös siellä Miestilassa voi sitten villiintyä HI-fi:sti!!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Miestila on hifistelijän paratiisi :)))

   Poista
 6. Hyvän näköiset nuo Amphionin valkoiset kajarit. Itse niinikään hifistelijänä mutta ennenkaikkea kuitenkin hellasärönä olen Mervin kanssa samaa mieltä - pienempi on parempi, tyylikkyydestä tinkimättä. Miestilassa sitten saa revitellä, sekä volyymissä että laitteiston ulkonäössä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit