Modernin puutalon keittiö

Modernin puutalon keittiö on moderni. Keittiö ja olohuone muodostavat yhtenäisen tilan, joten käytännössä koko keittiö näkyy kaikkialle. Tämä asia asetti melkoisesti paineita keittiön suunnitteluun, ja jouduimmekin tekemään muutaman käytettävyyskompromissin ulkonäöseikkojen takia. 
Mittatilaustyönä tehty keittiö on yleisilmeeltään vaalea. Kaapit, taso ja keittiötä rajaava laatoitus ovat kaikki mattavalkoisia. Keittiön piirsi Maarit Hiltunen. Suunnittelussa oli mukana myös keittiön toteuttanut Mittapuu Oy. Keittiön koneet ovat Mieleltä lukuunottamatta Savon liesituuletinta. Taso ja reilun kokoinen allas ovat valkoista Coriania. Keittiön lyhyemmällä sivulla olevien yläkaappien ovet avautuvat ylöspäin, ja tämä ratkaisu on tuntunut tähän tilaan sopivalta. Yläkaapin alapintaan on piilotettu led-nauha joka tuo mukavasti lisävaloa tasolle ja lavuaarille.
Integroitu astianpesukone löytyy altaan vierestä. Mielen kone on kohtalaisen hiljainen, mikä on oleellinen ominaisuus tilan avoimuuden takia. Kone on ollut jo kovassa käytössä ja osoittautunut hyväksi valinnaksi muidenkin ominaisuuksiensa puolesta.Keittiön kulman hyödyntäminen ratkaistiin perinteiseen tyyliin kattila-kaapilla. Tuosta on kätevä etsiä sopivaa keittovälinettä viereiselle liedelle.Uuni ja liesi sijaitsevat keittiön pidemmällä sivulla. Uuni on Mielen valkoista sarjaa, ja keittolevy myös Mielen huullosasennettu induktioliesi. Mielen liesi on muuten hyvä, mutta en erityisemmin välitä induktion hipaisukytkimistä. Perinteiset pyöritettävät kytkimet ova huomattavasti nopeammat ja miellyttävämmät käyttää, mutta ainakaan Mieleltä ei löytynyt  sopivaa, "oikeilla" kytkimillä varustettua liettä. 
Valkoista seinäasennettavaa ja ulkomuodoltaan konstailematonta liesituuletinta ei ollut helppo löytää. Onneksi sellainen kuitenkin sattui silmään Savon mallistosta.Keittiön ylemmät vetolaatikot kätkevät sisäänsä toiset laatikot. Ratkaisu, jossa joudut avaamaan kaksi laatikkoa päästäksesi käsiksi yhteen, ei ole kaikista käytännöllisin, mutta tekee keittiön ulkoasusta levollisemman.Kahvikoneen vasemmalla puolella on integroitu jääkaappi ja alapuolella puolikorkea pakastin. Reunimmaisena on ruokakaappi, jonka alaosassa on kolme ulosvedettävää laatikkoa ja ylöosassa tavallisia hyllylevyjä. Tuohon kaappiin oli tarkoitus piilottaa myös mikroaaltouuni, mutta vanha mikromme olikin pari milliä liian leveä. Tällä hetkellä mikro majailee kahvikoneen yläpuolella olevassa kaapissa.Suurin osa keittiön ovista toimii pompuilla, mutta jääkaappiin, pakastimeen, astianpesukoneeseen ja ruokakaappiin valittiin retrohienkiset lankavetimet.Työtasoa valaisee  seinävalo, joka on ehdoton valaisinsuosikkini koko talossa.Kodinkonekauppojen yhteydessä hankimme meidän ensimmäisen kahvikoneen. Aluksi koneen putsaus tuntui hieman työläältä, mutta askareiden rutinoiduttua tämä ei ole vaivannut enää. Pidän koneesta paljon. Huonoa koneessa on se, että kahvia tulee hörpittyä välillä liiankin kanssa.


Mikäli keittiömme valinnat ja ratkaisut kiinnostavat, vastaamme kysymyksiin mielellämme!

Kommentit

 1. Onpa kivan käytännöllinen ja näppärä keittiö, kaikki saatu hyvin sopimaan! Täysvalkoinen keittiö on must-have seuraavassa asunnossa meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin kaikki sitten loksahteli kuitenkin paikoilleen, vaikka tilaa ei liikaa ole. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Kyllä on upea keittiö! Eritoten nuo tasot saavat kateudensekaisia ihastuksenhuokauksia täällä päässä aikaan. Meillä valittiin kustannussyistä laminaattitasot, mikä kyllä jälkikäteen vähän harmittaa.

  Nuo yläkaappien ovimekanismit ovat loistavat! Ja nuo lankavetimet ja seinävalaisin.....! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Toivotaan, että Corian myös pysyy nättinä pidempäänkin, ei ole aiempia kokemuksia tuosta. Mutta jos laminaatti harmittaa, senhän voi sitten joskus vaihtaa kohtalaisen pienellä vaivalla :)

   Poista
 3. Hei, kiitos kivasta ja ajankohtaisesta postauksesta! Te olette saaneet hienosti toteutettua monta juttua.

  Meillehän on myös tulossa keittiöstä ja olohuoneesta yhtä isoa tilaa ja keittiö siis näkyy suoraan olohuoneeseen. Meidän keittiöstä tulee i:n mallinen ja taidammekin jo olla löytänyt sopivan mallinkin. Meillekin on tulossa kokovalkoinen keittiö ja olisinkin kysellyt tasosta, altaasta ja kodinkoneista, että ovatko mielestänne riittävän saman sävyistä valkoista kaapistojen kanssa, ettei joku osa näytä esim. kellertävältä? Oletteko olleet altaan ja tason materiaaliin tyytyväisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka -I- ja kiitokset!
   Kaappien sävy on todella lähellä Coriania, koska väri on valittu tason mukaan. Allas on myös samaa materiaalia, ja liittyy tasoon saumattomasti. Corian on tuntunut toistaiseksi hyvältä ratkaisulta, mutta onhan tuossa puhtaana pitämistä. Aika näyttää, kuinka toimii pidemmällä tähtäimellä. Corianin hyvä puoli on toki, että sen saa uudistettua ja paikattua, mutta vaativimpiin operaatioihin saattaa tarvita ammattiapua:
   http://www.nomart.fi/corian/hoito-ja-yllapito

   Koneet ovat eri sävyisiä, mutta ei mielestämme haittaa. Koneiden kiiltävät pinnat erottuvat muuten mattapinpaisesta keittiöstä, mutta eivät huonolla tavalla. Noita Mielen valkoisia voi käydä katsomassa vaikkapa täällä:
   http://miele.fi/fi/kotitalous/gallery_about_27821.htm

   Poista
 4. Hieno, upeaa kun kaikki on valkoista! Meilläkin tulossa samanlaiseen kaappiin mikro, ja mietimme käykö meille niin kuin teille, että mikro ei mahdu. Yksi keittiökaappimyyjä vinkkasi, että takalevyyn voi leikata reiän, jos on muutamasta millistä kiinni:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommenteista. Meidän mikropa onkin liian leveä, eikä hajoa sitten millään. Ihan hyvä se on tuossa kahvikoneenkin päälläkin muuten, mutta lasten on mahdoton yltää ilman tuolia.

   Poista
 5. Teillä on tosi kaunis keittiö! Lamppu yksityiskohtana on todella kiehtova.

  Meillä myös jouduttiin tekemään päätöksiä sillä perusteella että keittiö on käytännössä melkein osa olohuonetta. Kaappitilaa on nyt hieman vähemmän kuin mitä olisi ängettynä voinut saada, mutta se oli pakollinen vähennys sekä ulkonäön että tilantunteen vuoksi. Laatikostoissa päädyttiin samankaltaiseen ratkaisuun kuin teillä, eli yhtenäinen ovi ja piilolaatikot sisällä. Se tosiaan rauhoittaa ulkoasua. Koko valkoinen keittiö tosiaan meilläkin - tosin edelleen suojamuoveissa. En malta odottaa että saadaan se kokonaan näkyviin =) Ympärillä vaan on edelleen niin paljon remppaa tekemättä, että ei vielä kannata.

  p.s. pystyttekö päivittämään sivupalkin linkkilistaan Villa Harakanpesän tilalle uuden (ja pysyvän) nimen "Puistolassa."? Kiitos :)

  VastaaPoista
 6. Mekin valitsimeme nuo isomman laatikon sisässä olevat aterinlaatikot osin ulkonäöllisen yhtenäisyyden, mutta myös turvallisuuden vuoksi. Meillä viipeltää vielä muutaman vuoden ajan sen verran pieniä seikkailijoita, että ajattelimme laatikon sisässä olevan laatikon olevan edes astetta haasteellisempi avata...jää vanhemmilla pari sekuntia lisää reaktioaikaa ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kyllä, kun piti viritellä kaikenlaisia lukitussysteemejä kaappeihin, mutta meillä on jo ne ajat takana. Itseä varten voisi tosin laittaa lukon jääkaappiin :)

   Poista
 7. Todella tyylikäs ja kaunis keittiö! Hienoja valintoja olette tehneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä noita mietittiinkin. Keittiö oli ehdottomasti yksi haastavimmista tiloista.

   Poista
 8. Kivan näköistä, mutta miksi avokeittiö?

  Se on mielestäni epäkäytännöllisin mahdollinen ratkaisu. Illallisilla on mukavaa, kun voi sulkea sotkun keittiöön. Kärykontrolli on vielä toinen asia; vaikka meillä on ravintokäyttöön tarkoitettu huuva ja 200 l/s poistava huippari, niin silti kärynpoisto voisi olla tehokkaampaa.

  ps. Mielen kahvikone on ihan voittaja. Ensimmäinen kesti 12 vuotta ja keväällä jouduin (tai sain) viimein vaihtamaan uuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommenteista.

   Halusimme yläkerrasta mahdollisimman avoimen tilan, siksi avokeittiö. Vaatii kyllä siisteyttä arjessa ja juhlassa, ja toimivaa astianpesukonelogistiikkaa. Tiskien piilottaminen oli yksi syy ison altaan valintaan. Käryt saattavat joskus häiritä, mutta löysivät ne tiensä olkkariin edellisessäkin kodissa, vaikka keittiö olikin erillisessä tilassa.

   Toivotaan, että Miele palvelee yhtä pitkään kuin teidänkin yksilö.

   Poista
 9. Kaunis keittiö!
  Voisitko vielä tarkentaa, millaiset hipaisukytkimet teillä tuossa Mielen liedessä on? Onko joka levylle oma +/- näppäin vai miten? Ja miksi nuo sitten teidän mielestänne ovat huonot? Sillä kyselen, että olen itsekin kysellyt keittiöliikkeissä mekaanisten kytkinten perään, mutta myyjät ovat kovasti vakuutelleet, että ne ovat vanhanaikaiset ja siksi niitä on nykyään niin vähän tarjolla, sekä myöskin lupailleet hipaisukytkinten toimivan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Taina. Tuossa mielen liedessä aktivoidaan aina "levy" jota halutaan säätää, ja sen jälkeen valitaan teho numeroasteikolta. Jokaiselle tehoauleelle on oma numero, joka tekee säätämisen minun mielestäni helpommaksi kuin +/- nappien painelu.

   Hipaisukytkimien kanssa pystyy kyllä elämään, mutta eivät ne ole mekaanisten veroisia nopeudessa, tarkkuudessa ja käyttömukavuudessa. Jos kaikki tai useampi levy on käytössä, sormilla alkaa olla vähän lämmin lämpötiloja säädellessä. Lisäksi, pannuilta painikkeiden päälle roiskuva rasva tuo oman lisänsä käyttökokemukseen. Ja tosiaan, jos useammman levyn lämpotilaa pitäisi pystyä säätämään todella nopeasti, tämä ei onnistu, koska aina pitää ensin aktivoida levy, ja sen jälkeen valita lämpötila.

   Aikaa myöten käytöstä tulee varmasti luontevampaa, mutta en tule silti muuttamaan mielipidettäni, mekaaniset kytkimet ovat paremmat :) Mieleltäkin olisi löytynyt induktio oikeilla kytkimillä, mutta koko, malli, väri ja hinta olivat väärät meille.

   Poista
 10. Niiiin IHANA keittiö! Selkee. Valoisa.
  Varmasti mukava kokata! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Saara. Valoa ja vaaleutta tosiaan riittää. Hieman jännittää puhtaana pito.

   Poista
 11. Iiiiks, ihana tuo valaisin!! x)

  A*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Anna, mekin tykkäämme siitä :) Valaisin antaa kivasti valoa työpisteeseen.

   Poista
 12. Hei! Hieno keittiö! Mistä olette löytäneet seinälampun? Etsin juuri vastaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täältä löytyy seinälampun malli ja ostospaikka:
   http://modernipuutalo.blogspot.fi/2012/05/mattamustaa-keittioon.html

   Poista
 13. Ihana keittiö! Ja ihana kuulla, että muutkin kaipaavat induktiolieteen oikeita kytkimiä? Muistatko mikä se Mielen malli oli, missä oli oikeat kytkimet? Näin netissä kuvan, missä oli kytkimet lieden päällä ja se oli aika kolhon näköinen, mahtoiko olla sama?

  VastaaPoista
 14. Hei. Kaunis ja selkeä keittiö teillä! Minkä levyiset laatikostot teillä on tuossa uunin vieressä? Onko säilytystilaa ollut riittävästi? :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit