Pelonsekaisin tuntein Asuntomessuilla

Lakka Lakeuden seinää valaisee tyylikkäät Hydra -valaisimet ja pihavalaisimina toimii Haiku -valaisimet

Kun on rakennuttanut äskettäin talon, asuntomessuilla käyminen jännittää aina vähän eri tavalla. Unohdimmeko jotain todella oleellista omasta talostamme? Onko kehitys edennyt niin nopeasti, että valintamme ovat jo vanhentuneita? Messupäivän jälkeen oli helpottunut olo, ei nämä meidän valinnat nyt vielä ole kovin elähtäneitä, vaikka joiltain osin taloteknologia onkin edennyt viiden vuoden aikana reippaasti.

Yksi osa-alue, missä kehitystä on tapahtunut nopeasti, on LED-valaistus, joita olimmekin erityisesti tarkastelemassa messuisäntämme Winledin kutsumana. Silloin kun rakensimme, ledit olivat vielä kohtalaisen kalliita hankkia, ja valinnanvaraa tyyllikkäiden ratkaisujen osalta oli melko vähän. Tee-se-itse miehet rakentelivat toki jo tuolloinkin laajojakin toteutuksia ledeillä, mutta siltä ne sitten välillä vaikuttivatkin. Muistuu mieleen elävästi eräänkin tuttavan ratkaisu, jonka lopputuloksena kodin tunnelma lähenteli huoltoaseman vessaa. 

Jos tavoitteena ei ole huoltsikan vessa -fiilis, kannattaa kiinnittää huomiota värilämpötilaan. Mitä korkeammaksi kelvinit nousevat, sitä sinisempää ja kylmempää valo on. Akselin toisessa päässä on lämmin ja punertava, jonka kanssa kannattaa myös olla varovainen. Pitkään ja hartaasti valittu seinän valkoisen sävy voi näyttää liian lämpimässä valossa kellertävältä ja likaiselta, mitä ei sekään ole yleensä tavoitteena. Kultainen keskitie ja monessa paikassa toimiva värilämpotila löytyy piirun verran päivänvaloa lämpimämmältä puolelta, 4000 kelvinin tienoilta. Mutta onneksi kelvineitä eikä muitakaan juttuja ei tarvitse pohtia yksin, Winledin suunnittelijoilta voi pyytää 3D mallinnetun suunnitelman omaa kotia varten. 

Jos lähtisimme briefaamaan suunnittelijaa nyt, pyytäisimme ratkaisun, jossa laipiossa on mahdollisimman vähän valoja näkyvillä. Eli painopiste siirtyisi selkeästi enemmän epäsuoran valaistuksen puolelle. Seinävaloja suosisimme edelleen ja kyllä, ledit olisivat varmasti paljon suuremmassa roolissa, sen verran vakuuttavia ja hienoja toteutuksia messuilla näimme. 

Kiitokset kanssabloggaajille Aveceineen ja Winledin Nooralle mukavasta viikonlopusta Seinäjoella!Terveisin, Mervi ja Petri


*ryhmäkuva lainattu Modernisti kodikas blogin Kertulta.

Blogiyhteistyö Winled Oy

Kommentit

 1. Minusta nuo epäsuorat valoratkaisut tekevät usein vähän julkitilatunnelman kotiin. En myöskään tykkää seinän ja katon reunaan tehdyistä led-ratkaisuista, valokuiliko sellaisen nimi on. Miten te olisitte toteuttaneet led-valaistuksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Itse tykkäisin, että ns perusvalon tuovat kiinteät valot olisivat pois näkyvistä aina kun mahdollista ja laipio olisi mahdollisimman "puhdas". Valokuiluksi kai ratkaisua kutsutaan, ja se on myös minusta ihan ok, kunhan sen vaikutus huonekorkeuteen on huomioitu. Mutta en tarkoita, että kaikkia valoja pitäisi piilottaa, näkyviin saa ja pitää tietenkin jäädä ne kohdevalaisimet ja tunnelman luojat, jotka ovat usein keskeinen osa sisustusta.

   Poista
 2. Käytän paljon suunnittelukohteissani erityylisiä led-valoja. Onneksi niiden hinnat ovat hieman laskeneet.
  Oli varmasti mukava reissu.
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri katsoin, että ainakin sellaiset 30% on laskenut joidenkin mallien hinnat. Oli kiva reissu, mukavaa elokuun jatkoa sinullekin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit