Alkukesän istutukset ja raivaukset

Kaupallinen yhteistyö: FiskarsOli melkein viimeinen hetki hoitaa yrttilaatikon istututukset. Ei muuten, mutta kaupan valikoimat näyttivät hupenevan kovaa vauhtia. Aikainen kevät yllätti. Muistan, kun viime keväänä yritettiin aloittaa pihatyöt liian aikaisin. Oli varmaan toukokuun alkua, kun kirmasimme aamulla lapion kanssa pihalle. Vetäydyimme nopeasti takaisin sisälle, kun lapion kärki kalahti jäiseen maahan.

Yrttien istuttaminen on ollut perinteisesti isän ja tyttären projekti. Tyttärellä on puutarhapuuhat jo sen verran hyvin hallussa, että isä sai keskittyä suurimman osana ajasta muihin töihin. Istutustöitä helpottivat uudet työkalut. Fiskarsin Premium Istutuslapio, -talikko ja -möyhennyskuokka pääsivät heti tositoimiin.


Kasvukausi on sen verran pitkällä, että samalla kun istutetaan uutta, kutsumattomia vieraita saa kitkeä jo pois. Alemmissa kuvissa näkyy varsinainen voikukkien vihollinen. Fiskars Xact repii rikkaruohot irti juurineen. Ylemmän kuvan Light Rikkaruohohara sopii hyvin istutusten välien perkaamiseen.

Siinä jäi voikukkeli toiseksi!

Puutarha tarvitsee välillä myös harventamista. Tonttia reunustavat puskat istutettiin vuonna 2015, ja ovat saaneet kasvaa tähän saakka rauhassa. Alkoivat valloittamaan elintilaa jo vähän liikaakin joten pieni harvennus oli paikallaan. Meillä ei ollut entuudestaa kunnon oksasaksia, joten emme osanneet odottaa, kuinka kevyesti sellaiset pikkurillin paksuiset oksat napsahtelevant poikki PowerGear X Oksasaksilla. Innostuimme ehkä vähän liikaakin, ja rouva kiiruhti toppuutelemaan, että ei nyt tarvitse koko puskaa metsuroida. Noilla isommilla olisi napsahtanut poikki tuo meidän omenapuukin. Testasimme Powergear X Raivaussaksia harjanvarteen. Helposti napsahti poikki. Tästäkään rouva ei innostunut, olisi kuulemma pitänyt säilyttää yhtenä kappaleena.


Uudet istutukset tarvitsevat vettä ja näillä keleillä vanhoistakin ainakin ne, jotka haluaa säilyttää. Vanha letkuhässäkkä oli raskas, hankala ja aina sekaisin. Tässä on kyllä nyt tapahtunut hyvää kehitystä. Tyttärellä kuvassa Fiskarin uuden kastelutuotesarjan raskain malli Kastelukärrykela L 30 metrin letkulla. Ulottuvuus on tarpeen, kun vesipiste on vähän hassussa paikassa autokatokset perällä ja ajattelin, että katollekin olisi hyvä yltää, kun sekin pitäisi muistaa pestä. Tuon paketin mukana tulee meidän pihan tarpeisiin riittävät sadetinosat mukana, mutta Fiskarsin valikoimasta löytyy järeämpääkin sadetinta suuremille viheriöille. Kuvissa näkyvä kela on vielä muotoilultaan miellyttävän slimmi. Ominaisuus, joka ilahduttaa varastoinnin aikana.


Yllä olevassa kuvassa tarkkaillaan sadettimien toimintaa. Hyvin toimii. Rouva oli napannut meistä pari salakuvaa kun olimme suunnittelemassa hieman luovempia kuvakulmia. Suorastaa saumatonta isän ja tyttären yhteistoimintaa, mitä nyt faijakin sai pienen suihkun samalla.


Kun muut hommat oli hoidettu, tytöt istuttivat vielä muutaman kukan piristämään pihan tunnelmaa. Kaunis, kesäinen, hauska ja vieläpä tuloksellinen päivä.

Kivoja kesäpäivä!

T:Petri & Sofia

Kommentit

  1. Saatiin juuri omakotitalo valmiiksi täällä Helsingissä. Piha on vielä ihan mullin mallin, mutta en malta odottaa, että ensi keväänä päästään aloittelemaan viherrakentaminen. Pihaan tulee ainakin omenapuita ja paljon kukkapenkkejä. Onpas muuten kätevän oloinen vempain tuo Fiskars Xact!

    VastaaPoista
  2. Voi kun itsekin pääsisi jo mökille istuttamaan! Meillä täällä kaupungissa pihatöihin ovat viime aikoina kuuluneet lähinnä pihan harjaus ja lumityöt. Kesäksi lähdemme sitten maalle luonnon helmaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit