Terassin harmaannuttaminen

Kaupallinen yhteistyö: Osmo Color 


Kevätmessuilta se idea lähti. Aloittaa öljyämisen sijaan terassin harmaannuttaminen. Hieman harmaahan se oli edellisen sävytetyn öljyn jäljiltäkin, mutta nyt tavoitteena on kiihdyttää puun luonnollista harmaantumista. Aikaisemmin prosessia on kiihdytetty rautasulfaatilla, mutta nyt markkinoille on rantautunut piimineraaleja sekä luonnon kasviyhdisteitä sisältäviä vaihtoehoja. Saimme testiin Osmo Colorilta Organowood puunsuoja -tuotteet, joten ei muuta kuin hommiin. 


Työt piti aloittaa sopivan työasun valinnalla. Huomasin, että eräs Ruotsalainen bloggaaja-kollega huolsi kuvissa omaa terassiaan pelkät bikinit päällä, joten rima oli asetettu aika korkealle. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin aina trendikkääkseen reisitaskushortsit ja Crocsit yhdistelmään. 


Koska terassin pinnassa oli vielä vanhaa öljyä ja toki talven jäljeltä myös muuta likaa, piti projekti aloittaa huolellisella pesulla. Toinen, ja ehkä myös hieman varmempi vaihtoehto olisi ollut tarttua astetta järeämpään työkaluun ja hioa koko terassi. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että huolellinen pesu saa riittää, ja toivottavasti riittikin. Sain lainaan tehokkaan pesurin, jonka karkeat harjat saivat mielestäni raastettua pinnan riittävän puhtaaksi. Pätevän pesurin lisäksi apuna oli Organowood 03 -puupesu.


Huolellisen pesun ja päivän kestäneet kuivumisen jälkeen alkoi varsinainen käsittely. Ensimmäisellä kierroksella terassin pintaan laitettiin varsinainen harmaannuttaja, Organowood Puunsuoja 01. Levittäminen oli suorastaan helppoa, kun käytössä oli terassin öljyämiseen suunniteltu työväline ja sopiva jatkovarsi. Ensimmäisen käsittelykerran jälkeen terassi sai taas kuivua yön yli. 


Seuraavana päivänä pintaan siveltiin puun pintaa suojaava Organowood Puunsuoja 02. Toisen käsittelyn tarkoitus on suojata puun pinta, ja tämä tuote sopii käytettäväksi lämpökäsitellyn puun suojaajaksi myös yksinäänkin, ilman harmaannuttajaa. Puunsuoja 02 lupaa tehdä puun pinnasta vettä hylkivän, ja se todella myös tekee sen. Myös tämä suoja-aine oli helppo työstettävä, huomattavasti miellyttämpi kuin öljy. Organowood -sarjan tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, ja soveltuvat käytettäväksi Joutsenmerkittyihin taloihin.


Harmaannuttaminen on kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Käsittelyn lisäksi, terassi tarvitsee harmaantuakseen vielä auringonvaloa ja kosteutta. Lopputulos on nähtävissä todennäköisesti noin vuoden kuluttua, jäämme mielenkiinnolla odottamaan värin kehitttymistä. Mutta nykyinenkin sävy on oikein hyvä, ja kiva tietää, että enää ei tarvitse murehtia öljyämisestä. Hyvänä värimallina toimii Pepe, hän on jo nuoresta iästään huolimatta harmaantunut komeasti.


Seuraamme terassin harmaantumista täällä blogissa kesän mittaan. Seuraavaksi onkin aika siirtyä pihatöihin; istuttamisen, kitkemisen ja kastelun pariin.


Aurinkoisia kevätpäiviä, Petri & Pepe

Kommentit

  1. Voiko tuota ainetta siis käyttää, jos terassi on kestopuuta ja jo käsitelty öljyllä? Meillä on öljykäsitelty terassi, ruskeaa öljyä. Niiin huono valinta kuin olla ja voi. Kiva että tulee näitä uutuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Voi käyttää kestopuulle, mutta vanha öljy pitäisi saada pois. Hiominen olisi varmin tapa. Katselin netistä, että koneita saisi vuokrattua ihan kohtuu hintaan.

      Poista
    2. Voi ei. Meillä on uritettu lauta. Ei onnistu mitenkään. Mutta tiedosta kiitos.

      Poista
    3. Onnistuu se, pitää vain olla oikeanlainen kone! Tällaisia vuokrataan Suomessakin. En ole testannut, mutta vaikuttaa uskottavalta :) https://www.youtube.com/watch?v=wLe6Xm8e3N0

      Poista
  2. Tulipa kivan näköinen. Itelläkin haluttais nyt harmaaksi terassi ja rappuset. Tällä hetkellä sävynä musta ja varsinkin rappusissa vaatii joka vuotisen käsittelyn sekä mustassa näkyy kaikki ikävät kengät jäljet. Oliko teillä koska viimeksi tehty öljyäminen? Meillä terassi öljytty toissa vuonna ja rappuset viime vuonna, onnistuiskohan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Päivi! Itsekin opin kantapään kautta, että tumma väri ei ole kovin käytännöllinen. Kaikki siitepölyt ja hiekat näkyy todella helposti. Olisikohan meillä vierähtänyt kolmisen vuotta edellisestä käsittelystä. Vähän riskillä mennään meidän kokeilun osalta. Hyvin koitin pestä vanhat öljyt pois, mutta suosittelisin kyllä hiomista parmeman lopputulosen varmistamiseksi :)

      Poista
  3. Jään seuraamaan, miltä terassinne näyttää kesän edetessä. Täällä mietitty juurikin tuota harmaannuttamista terassi suhteen. Nyt "ruskea" ja jotta pysyy ruskeana, tuntuu että terassia saa öljytä joka kesä ja mielellään kahdesti. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Jännä nähdä, miten prosessi etenee ja millainen lopputulos tulee.

      Poista
  4. Asiasta kukkaruukkuun. Minkä kokoista vinorimaa on teidän kaiteessa?

    VastaaPoista
  5. kiva olisi kuulla tämän projektin etenemisestä! Onko puu muuttunut pilkulliseksi tai homehtuneen näköiseksi alkuun? :)

    VastaaPoista
  6. Vieläköhän muistat, minkä merkkinen tuo kone on? näyttää fiksummalle kuin esim. Kärcherin painepesuri, jossa pyörivä harjasosa.

    VastaaPoista
  7. Vieläkö olette tyytyväisiä terassin harmaaseen ulkonäköön?

    VastaaPoista
  8. Sama projekti suunnitelmissa. Miten harmaantuminen on edennyt?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit