Projekti vaatehuone

Pääsiäisenä ehdittiin poikkeuksellisen paljon. Kotimaanmatkailun ja ystävien tapaamisen lisäksi saimme vihdoinkin edistettyä vaatehuonettamme. Visiot vaatehuoneesta ovat eläneet matkan varrella kohtalaisen paljon. Aivan ensimmäinen suunnitelma oli toteuttaa vaatehuone avohyllyillä. Seuraavaksi suunnitelma muuttui liukuovikaapeiksi, mutta lopulta kuitenkin palattiin lähtöruutuun, eli avonaisempaan toteutukseen.

Muutimme kesäkuussa 2012, eli kohtalaisen tovin vaatehuoneen kalusteiden virkaa toimittivat kolme Ikean rekkiä, vanha keittiön hyllykkö sekä tietenkin aina yhtä kätevät jätesäkit. Tästä ei niin viehättävästä ja melko epäkäytännöllisestä ratkaisusta löytyy visuaalista dokumentointia esimerkiksi täältä.

Kuten olemme kirjoittaneet aiemmin, päädyimme kalustamaan vaatehuoneen Elfan Decor  -sarjalla. Valinta tuntui kohtalaisen varmalta, räätälöitävyys ja helpohko, omin voimin tehtävissä oleva asennustyö houkuttelivat.

Urakka alkoi sunnuntaina alkuiltapäivästä, päiväunien jälkeen, vaatehuoneen tyhjentämisellä.Käytännössä koko hyllysysteemi asennetaan Elfan uudemmassa ratkaisussa kantokiskon varaan. Kiskolle porataan ensin yksi kiinnike haluttuun korkeuteen, jonka jälkeen kisko kiinnitetään tällä yhdellä propulla kiinni, käännetään vaateriin, ja merkitään muut kiinnityskohdat. Tarkemmat työohjeet kiinnostuneille Elfan sivuilta löytyvästä pdf:stä. Imurin kanssa poraaminen näyttää tyhmältä, mutta vähentää loppusiivouksen tarvetta.

Meidän talo on puutalo, joten melkein kaikki kuivatilojen seinät on pinnoitettu kipsilevyllä. Kiinnitystarvikkeissa ei kannata säästellä, asensin itse suurimman osan kiskoista Elfan omilla kipsilevyankkureilla, ja niiden loputtua käytin Sormatin vastaavia kiinnikkeitä. 
Mikäli kantokiskon asentaminen onnistuu suoraan ja haluttuun korkeuteen, asennustyössä ollaan jo voiton puolella. Tämän jälkeen kantokiskoon kiinnitetään riippukiskot, ja aloiteaan hyllyelementtien sovittelu oikeille paikoilleen. 


Osat eivät tietenkään mene välttämättä ensimmäisellä yrittämällä oikeille sijoilleen. Alla kuva väärin kootusta korisarjasta. Unohdin välistä yhden rivin syvempiä koreja. Huomasin tämän vasta siinä vaiheessa, kun muut palat alkoivat olla paikoillaan, ja koreja oli vielä jäljellä. Eli kaikki irti kertaalleen, koska myös aloituskorkeus muuttui, ja uusi kasaus. Tältä olisi vältytty katsomalla suunnitelmia tarkemmin, mutta ei sitä asentaessa malta kuvia kovin pitkään katsella.Viimeiset hyllyt saatiin paikoilleen kymmenen tienoilla illalla, eli koko kalustaminen oli noin kahdeksan tunnin rutistus sisältäen tauot, tuplakasaukset ja tavaroiden roudaamiset. Työvälineitä ei paljoa tarvita. Porakone, 10 mm terä, ristipääruuvari, kynä, mitta, vesivaaka, rautasaha (jos kantokiskoja pitää lyhentää), vasara ja tikkaat riittävät. Ja tietenkin muutama asennusjuoma tarvitaan näinkin mittavassa urakassa. Kalustamista huomattavasti ikävämpi duuni oli pölyisten vaatesäkkien purkaminen ja tavaroiden järjestely, mutta onneksi onnistuin itse sluibaamaan pitkälti tästä hommasta.


Mervi kirjoittaa sitten valmiista vaatehuoneesta ja julkaisee kuvia oudoista sisustusratkaisuista sekä ideoita viimeistelysuunnitelmista.  Minun osaltani projekti vaatehuone oli tässä :)

Petri 


Kommentit

 1. Ei ole vielä tarvinnut näihin systeemeihin tutustua, mutta tuohan näyttää aika nerokkaalta ajatukselta! Uskoisin, että tuollaisen väsää melkeinpä mihin tilaan tahansa. Voi vitsi kun vihaan tuollaista useiden kiinnitysten poraamisia, varsinkin jos ne pitäisi olla suoraan :) Teillä varmasti katto ym suoraa, mutta vanhemmissa taloissa suora ei olekaan suora minkään muun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näppärä systeemi on kieltämättä. Olen itsekin huomannut, että vanhemmista taloista ei suoria kulmia oikein löydy.

   Poista
 2. Oi, meillä minä aina joudun pitämään sitä imuria siinä alla, mutta sehän onnistuu siis noinkin :-)

  Meillä kanssa saaressa asennettaessa lopulta jouduttiin varmaan asentamaan jokainen hylly kahteen tai useampaan kertaan...

  Hyvältä näyttää lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juu ei ne kerralla koskaan oikein mene :)

   Poista
 3. Meillä juuri samanmallinen vaatehuone ja oikeastaan juuri samanlainen ratkaisu toteutettuna ikean vastaavan NÄKÖISILLÄ tuotteilla. Laatua kuitenkin kaipaamme, joten mitä kustansi tuommoinen kokonaisuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Ikealla vastaavan tyylistä tarjolla? Kokonaisuuden bruttohinta on kolmisen tonnia, mutta toki kannattaa tinkiä useammasta paikkaa.

   Poista
 4. Näyttipä ihanan helpolta :D Meilläkin vielä vaatehuoneen suunnittelu ja toteutus edessä, vaihtoehtoja tarttee vielä punnita :) Tuo Elfan systeemin voisi olla yksi vaihtoehdoista :)

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää! Varmaan on ihana kun on vaatehuone :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan hauska, ettei tarvitse enää katsella niitä jätesäkkejä :)

   Poista
 6. Aika hauska muuten, modernin puutalon kautta on minulle tullut eniten lukijoita koko blogini aikana! :D

  VastaaPoista
 7. Moikka! Meille on myös tulossa Elfa vaatehuoneeseen, mutta meitä hieman arveluttaa tuon kantokiskon kestävyys/kantavuus kipsilevyseinässä... Onko teillä kestänyt ihan hyvin painoa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, meillä on kiinnitykset kestäneet hyvin. Painon kanssa ei ole ollut ongelmia, vaikka säilytysjärjestelmä pursuilee vaatteita. :)

   Poista
  2. Hienoa, tämä auttoi paljon. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit