Led -spotit vai halogeenit, vai ei ollenkaan?

En saa selvää näistä. Ylipäätänsä, laittaako vai ei upotettavia spotteja yläkertaan. Ja sitten jos laitetaan, minkälaiset?

Uskon, että pääasiassa pärjäämme jalka- ja pöytävalaisimilla sekä oikeilla kattolampuilla. Mutta himmennettäviä spotteja voi käyttää tunnelman luojina ja ennen kaikkea valon tarjoajina silloin kun sitä tarvitaan enemmän.

Alakerran aulaan spotit ovat selviö. Nopeat lähdöt lasten kanssa pimeinä talviaamuina vaativat konstailematonta valotehoa, mutta miten ylös? Yksi tekijä, joka puhuu spotteja vastaan, on niiden vaikutus huonekorkeuteen. Yläkertaan toivottiin vähän enemmän tilaa, eikä siitä haluttaisi tinkiä kevein perustein. Halogeenit vievät korkeudesta noin 10-11 cm, ja käytännössä hyvät ledit vaativat saman, ainakin jos haluaa "piilossa" suunnattavat spotit.

Ja sitten jos spotit laitetaan, halogeenit vai ledit? Hintaero on vielä järkyttävä. Parin halogeenin paketin saa esimerkiksi Talotarvike.comista 38 eurolla, parin Led -spotin setti maksaa Ledstoressa 149 euroa. Halogeeni vaatinee lämpösuojauksen vuoksi asennukselta enemmän?

Täytyy jatkaa pohdintoja. Mikäli aihe on tuttu, valaisevia kommentteja otetaan vastaan mielellään!

Kuva: Ledstore, suunnattava, 18W valaisin
Kommentit

 1. samaa pohditaan täälläkin... me taidetaan laittaa osaan paikkaan verkkovirtahalogeenit- niihin saa led-lamput vaihdettua (tulee halvemmaksi kuin suoraan ledit) ja esim.eteiseen laitan pienloistelampulliset kattovalaisimet... mutta pitäisi kohta päättää ja vaikeaa on! eli ei apua täältäkään. Tsemppiä projektiin, kivalta näyttää tuleva talonne!

  VastaaPoista
 2. Meille tulee keittiöön yläkaappien päälle himmennettävät loisteputkivalaisimet tuomaan yleis- ja tunnelmavaloa. Kaappien alapuolelle tulevat loisteputkivalaisimet taasen korvattiin led-nauhalla. Sähkäri esitteli erilaisia led-vaihtoehtoja ja mies niistä jo innostuikin, mutta sain palautettua hänet maan pinnalle kysymällä ottaisiko hän ne ledit itseään, vai vieraita varten. Jäi muut ledit ottamatta... :D

  VastaaPoista
 3. Meille tuli taloomme noin sata halogeeni-spottia. Maksoivat alle 2 euroa kappale sisältäen polttimon. Ehkä eivät niin laadukkaita, kuin kalliimmat mallit, mutta aika paljon valaistua tilaa parilla satkulla... Väri oli valkoinen ja mielestäni sopii valkoiseen kattoon, on huomaamaton. Ja led-polttimon voi niihin sitten vaihtaa, kun niiden hinta laskee niin paljon, että edes viidessä vuodessa maksavat itsensä takaisin.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kommenteista kaikille tähän mennessä. Jussi, oliko halogeenien suojaus kova homma? Käytitteko peltisiä suojakupuja vai kipsilveykoteloita? Olen yrittänyt googletella lisätietoa noista, mutta yllättävän heikosti löytyy.

  VastaaPoista
 5. Alakerta meillä on kauttaaltaan alaslaskettua tilaa, joten valaisimet ovat siellä ihan "vapaasti". Noihin alaslaskuihin voi halutessaan tehdä valaisimelle kotelon esim. 150mm villalevystä. Isollla rasiaporalla villapalaan reikä ja vaikka kipsilevyn pala katoksi. Halogeenipolttimo ei lämmitä ylöspäin juuri ollenkaan, mutta pinnasta se toki kuumenee takapuoleltakin. Yläkerrassa meillä on katto koolattu kakkoskakkosella. Spottien kohtiin laitoin toisen kakkoskakkosen (vajaa puolimetriä pitkän) koolingin päälle molemmin puolin valaisinta. Ja näiden päälle sitten palasen kyprokkia. Aika nopea homma tuo on, kun tekee osat kerralla valmiiksi laittelee paikoilleen.

  VastaaPoista
 6. Meille ei tullut halogeenit kysymykseenkään ja Ledit vielä aika alkutekijöissään ja suurelta osin ei miellyttänyt silmäämme... Päädyimme pienloisteputkivalaisimiin -ei tosin nekään edullinen ratkaisu jos haluaa himmennettäviä.

  Valaistus tuntui/tuntuu edelleen erittäin vaikealta, mutta me emme ainakaan saaneet mistään hyvän valaistussuunnittelijan nimeä (kaikki rakentaneet tutut tyytymättömiä jossakin määrin valaistukseen) joten mentiin pitkälti omien tuntojen mukaan...muutamia tuttuja kuunnellen.

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä Sannan kanssa, että valaisimet ovat vaikeita. Me päädyimme monia ratkaisuja pohdittuamme pienoisloisteputkivalaisimiin (niihin saa halutessaan kämmenledit loisteputken tilalle) keittiö- ja aulatiloissa sekä korkeissa oleskelutiloissa ja tv-huoneessa seinälle asennettaviin loisteputkiin. Asennamme loisteputkien eteen satiinilasilevyt itse askarrellen. Laitamme ne niin, että valo heijastuu sekä ylös että alas. Lisäksi tietenkin riippuvia valaisimia joihinkin huoneisiin. Hauska nähdä, millainen valaistuksesta lopulta tulee, mutta aikaa pohdintaan on kulunut. Tavoitteena meillä on, että esimerkiksi yläkerran oleskelutiloihin saisi valoilla hyvinkin erilaisia tunnelmia. Bloginne on minulle uusi tuttavuus ja näyttää erittäin kivalta. Jään seurailemaan.

  VastaaPoista
 8. Led-valot luultavasti monen valinta niiden kustannustehokkuuden takia. Meilläkin vaihdettu pääosin kaikki valaistus led-valoihin. Television osalta myös led screen tuli hankittua. Ainakin tietääkseni vielä kustannustehokkain ratkaisu kotitalouksissa on käyttää led-valaistusta ja mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi näytöissä?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!

Suositut tekstit